7. tra 2024.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Bijelu nedjelju, 7. travnja, na prvu godišnjicu posvete, svečano misno slavlje u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom. Koncelebrirali su domaći župnik Hrvoje Zovko i p. Jure Vranjić.

Uz brojne domaće vjernike za koje je crkva bila premala da bi svi stali u nju slavlju je nazočio i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec, predstavnici Zagrebačke županije te susjednih gradova i općina kao i predstavnici brojnih udruga, vatrogasci i članovi kulturno umjetničkih društava.

Prije mise biskup je ispred Pastoralnog centra „Stjepan Povoljnjak“ blagoslovio novo misno ruho te na početku mise i nove klupe u crkvi, a tijekom mise krstio je i Josipa, četvrto dijete u obitelji Maria i Katarine Grđan.

Čestitavši okupljenima svetkovinu posvete župne crkve biskup je istaknuo kako je ovo danas četverostruko slavlje. Uz obljetnicu posvete crkve slavi se i svetkovina Božjeg milosrđa, Bijela nedjelja, te krštenje djeteta.

Osvrnuvši se na svetkovinu posvete crkve biskup je rekao kako je to prije svega dan zahvalnosti Bogu i ljudima zbog ove nove crkve, u čiju su se obnovu ugradili mnogi dobri ljudi i ustanove te mnogo znoja i ljubavi. „Pred očima imamo lijepu crkvu koja je zapravo simbol našeg crkvenog zajedništva, naše duhovne zajednice. Ona je mjesto susreta s Bogom. Zato je ona nama sveta i biskup ju posvećuje kao što je to bilo kod vas prošle godine na Bijelu nedjelju. Pomazuju se oltar i zidovi da bi se moglo reći da je crkva posvećena, a to znači pozvana na svetost. Ta Crkva, to smo mi. Mi smo pozvani na tu svetost da svjedočimo da je Bog među nama i da se možemo dičiti s time da smo njegova zajednica. Kao što se vidi izdaleka, ova župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom, tako se treba vidjeti svako od nas kao grad na Gori koji se ne može i ne smije sakriti, kako je rekao Isus, da bismo slavili Boga koji je na nebesima“.

Dotaknuvši se i Nedjelje Božjeg milosrđa, biskup je podsjetio kako ju je ustanovio papa Ivan Pavao II. 2002. godine „On je prije 24 godine proglasio sestru Faustinu Kowalsku svetom, a upravo je ona najzaslužnija što je proširena ta pobožnost Božjem milosrđu posljednjih godina. Ona je imala mistične susrete s Kristom koji joj je povjerio zadaću da širi pobožnost Božjem milosrđu jer je Bog onaj koji ljudima prašta njihove grijehe i koji nas neprestano prima u svoj zagrljaj. I sam papa došao je do spoznaje da je to potrebno jer danas ima previše grijeha i mnogo je krivih lutanja. Zato je potrebno moliti Boga da nam bude milosrdan i da nam se smiluje. Doista, kuda ide danas ovaj ludi svijet? Ono čega se pametan stidi to se promovira i potiče, nemoralno i perverzno želi se učiniti normalnim. Mi zato moramo biti hrabri i moliti Boga da nam se smiluje za sve te grijehe i zablude i da krenmo pravim putem naprijed. Jer, ako ćemo ići tim putovima modernih ideologija, onda ćemo propasti“, upozorio je biskup.

Na kraju progovorivši o pročitanom Evanđelju i susretu sv. Tome apostola s uskrslim Isusom, biskup je istaknuo: „Čuli smo kako Tome nije bilo na dan uskrsnuća Gospodnjeg, kada se on ukazao svojim apostolima. On zato nije htio povjerovati u to dok sam ne vidi i ne uvjeri se. Zato je u nedjelju poslije Uskrsa, Isus ponovno došao među svoje apostole i rekao im: Mir vama! Najprije se obratio upravo apostolu Tomi: Stavi svoj prst u moje rane, i ne budi nevjeran nego vjeran. Mnogi ističu kako je Tomina nevjera bila veoma važna za prvu zajednicu kršćana, ali i za nas, jer on se uvjerio, želio je vjerovati ali je tražio osobno iskustvo. Tko traži, nalazi, rekao je Gospodin. To je i za nas važno jer i nama je potrebno ne samo vjerovati drugima, koji su svjedoci, nego i sami doživjeti ono što je bit naše vjere, a to je susret s Bogom. Tu možemo vidjeti  i taj ritam prvih susreta, koji su započeli od samoga Krista uskrsnuloga i traju do danas, da se na dan njegova uskrsnuća zajednica okuplja. I ove nedjelje on je tu među nama, makar nevidljiv za oči ovog svijeta, ali vidljiv za oči naše duše i naše vjere. On dolazi i dva puta govori: Mir s vama. Evo, to je taj mir koga svi mi trebamo. Mir je to koji neće doći u naša srca ako će u njima biti grijeh i zato je potrebno da taj mir bude u čistoći duše i srca, a to nam Gospodin omogućava svojom pobjedom nad grijehom i smrću“, zaključio je biskup.

Na kraju slavlja okupljene je pozdravio i župnik Zovko zahvalivši se svima onima koji su pomogli u organizaciji ovog slavlja.

Pin It on Pinterest