8. tra 2024.

Na Vazmeni ponedjeljak, 1. travnja 2024. godine, u organizaciji svog župnika Dražana Mirčića župljani župa Posavski Bregi i Dubrovčak Lijevi hodočastili su na 23. Hrvatski festival žudija u Lobor.

Festival žudija nastao je 2001. godine u Vodicama a ove godine je drugi put održan u kontinentalnoj Hrvatskoj. Žudiji su čuvari Kristova groba koje pojedine župe njeguju za Uskrs.

Po dolasku u Lobor, vjernici su najprije posjetili crkvu Sv Ane gdje su prisustvovali svetoj misi koja je ujedno bila i početak programa festivala.

Nakon toga uslijedio je svečani mimohod 28 skupina iz cijele Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine.

Iza mimohoda, osnivač festivala Šime Strikoman, snimio je milenijsku fotografiju svih pristiglih žudija a iza toga slijedio je svečani program gdje se svaka skupina pojedinačno predstavila.

Župljani su tako mogli vidjeti kao izgledaju običaji u kojoj župi. Skoro svima je bila zajednička smjena straže i „padanje“ koje je bilo tako uvjerljivo da su se okupljeni često prestrašili za zdravlje sudionika.

Domaćin se pobrinuo da nitko ne bude gladan i žedan besplatnom okrepom u velikom šatoru u kojem su se svi okupljeni, nakon završetka programa, družili uz pjesmu.

Pin It on Pinterest