3. stu 2010.

Mons. Vlado Košić, sisački biskup predsjedao je susretu svećenika Sisačke biskupije, koji se sastaju svakog prvog četvrtka u mjesecu, u četvrtak 4. studenog u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku.

Uvodno izlaganje na temu: „Nova evangelizacija“ održao je svećenik Krčke biskupije mr. sc. Marinko Barbiš, rektor svetišta Majke Božje Goričke kod Baške. U svom izlaganju pojasnio je kako pojam Nova evangelizacija podrazumijeva navještaj Evanđelja starom svijetu, točnije Europi. Crkvi je jako stalo da na nov način narodima Europe, već evangeliziranima, pa čak i samim članovima Crkve navijesti Evanđelje na nov način. Istina, kod nas u Hrvatskoj još se uvijek grade zgrade crkve jer su postojeće pretijesne za sve one koji u njih žele ući, ali u nekim europskim državama crkve se prodaju jer nema vjernika koji bi ih posjećivali. No, što je to novo u Evanđelju koje je već toliko staro? Uosobljenje Božanske ljubavi je ono novo u kršćanstvu iz čega proizlaze konkretni čini i konkretne zajednice ljudi koji se međusobno vole i poštivanju te grade bolji svijet rekao je mr. Marinko. Veliki zamah novoj evangelizaciji dao je Drugi vatikanski sabor koji Evangelizaciju prezentira kao dijalog, a dijalog kao evangelizaciju. Taj dijalog znači ostati vjeran poruci Evanđelja ali isto tako vjeran suvremenom čovjeku u suvremenom svijetu. U prvim kršćanskim vremenima sakramentu krštenja pristupali su obraćenici, a danas je potrebno krštenike obraćati. Stoga nije logično očekivati ispunjavanje kršćanskih normi od onih koji nisu upoznali Isusa Krista. Potrebno ih je najprije upoznati s osobom Isusa Krista a tek onda zahtijevati ispunjavanje normi. U tome nam u velike pomaže Katekizam Katoličke Crkve.

 

Nakon izlaganja uslijedila je bogata rasprava, nakon čega je biskup Vlado prezentirao važe događaje koji će se ostvarivati u vremenu pred nama. Najavio je održavanje Okruglog stola u Sisku 9. i 10. studenog u Humu na Sutli, povodom mučeničke smrti velečasnog Antuna Grahovara koji je prije 20 godina u noći 9. na 10. studenog ubijen u župnoj kući na sisačkom Viktorovcu, đakonsko ređenje Ivana Faletara i Janka Lulića koje će biti u Sisačkoj katedrali 27. studenog ove godine, te od 3. do 5. prosinca Simozij „Antiquam fidem“ o Sisačkoj biskupiji u sisačkom hotelu Panonija. Biskup Vlado je na kraju zahvalio vlč. Mariu Škofu-Žugecu za svećeničko služenje koje je ostvario u Sisačkoj biskupiji kao župnik u Prelošćici, Gušću i Kretčkom, te kao povjerenik za pastoral branitelja, vatrogasaca, lovaca i ribolovaca te mu zaželio uspješno naviještanje Evanđelja u rodnoj Zagrebačkoj nadbiskupiji u koju se vraća. Obavijestio je svećenike da u Sisačku biskupiju dolazi vlč. Josip Karas koji je rodom iz Lasinje koja pripada Sisačkoj biskupiji.

O aktivnostima svojih povjerenstva svećenike su izvijestili vlč. Branko Koretić, povjerenik za pastoral mladih, fra. Nikola Jureta, povjerenik za pastoral obitelji, mr. Antun Sente, ml., predstojnik ureda za odnose s javnošću i preč. Zdravko Novak, biskupijski ekonom.  

Susret svećenika Sisačke biskupije završio je zajedničkom objedom. AS

Pin It on Pinterest