3. lip 2012.

Blagdan svoga nebeskoga zaštitnika svetog Kvirina biskupa proslavili su vjernici Sisačke biskupije u ponedjeljak 4. lipnja. U svečanoj procesiji koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak zajedno s pomoćnim zagrebačkim biskupom Valentinom Pozaićem i sisačkim biskupom Vladom Košićem, od sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa, ulicama je grada sve do crkve sv. Kvirina hodalo oko tisuću vjernika, predstavnika župa Sisačke biskupije, mladih, krizmanika i prvopričesnika, policajaca i vojnika, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članova KUD-ova, vatrogasaca, predstavnika državne, lokalne uprave i samouprave.

Nakon procesije uslijedilo je misno slavlje u crkvi Svetog Kvirina koje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Na početku misnog slavlja, okupljenima se obratio sisački biskup koji je zahvalio mons. Huzjaku na odazivu da predvodi ovogodišnje euharistijsko slavlje na blagdan sv. Kvirina i istaknuo kako su Sisačka i Bjelovarsko-križevačka biskupija dvije sestre blizanke, utemeljene istoga dana. Biskup Košić pozdravio je i brojne predstavnike vlasti, a osobito se zahvalio svim prisutnim vjernicima na ovom zajedništvu i podsjetio kako se upravo pred ovom crkvom prije mjesec dana održao velebni Susret hrvatske katoličke mladeži, koji je sve potaknuo da se još više trude učiniti sve za dobrobit mladih koji su naša budućnost. „Neka nam je svima, braćo i sestre, lijep i blagoslovljen ovaj dan! Svi smo mi jedno u Kristu koji u njega vjerujemo i koji danas slavimo sv. Kvirina, njegova učenika i mučenika. Neka nas njegovo mučeništvo i primjer požrtvovnosti i vjernosti ujedini u tomu da se i mi žrtvujemo za dobro svih ljudi ovog našeg Grada, naše Biskupije i čitave naše domovine Hrvatske“, naglasio je biskup.

U prigodnoj homiliji govoreći o životu sv. Kvirina, bjelovarko-križevački biskup je istaknuo kako biskup Kvirin jasno svjedoči kako je temelj Crkve Bog i Isus Krist, te baš kao što je u Kristu bilo sjedinjeno ono božansko i ljudsko tako se i u Crkvi sjedinjuje ljudsko s božanskim. Naglašava i da božansko posvećuje, daje sigurnost, temelj života i potrebnu čvrstinu koja daje samosvijest i uvjerenje onom ljudskom. „Ustrajnost u čovjekovu životu, ustrajnost u njegovu predanju, ustrajnost u izgradnji bilo čega daje Bog. Čovjekove sile su preslabe. Sveti Kvirin nam o tome vrlo jasno svjedoči. Kad je došlo pitanje života i smrti, posvjedočiti za Boga, ostati vjeran Kristu, ustrajati do kraja. Ostati na liniji onoga što je Isus navijestio „Progonit će vas“. Ali tko ustraje do kraja na mojoj riječi i snazi taj će se spasiti i imati snage posvjedočiti za mene i životom. To su životi svih naš mučenika od prvih kršćanskih vremena kroz cijelu povijest crkve do danas. Zato je sveti Kvirin ohrabren i osnažen Božjom riječju i snagom Isusa Krista išao u mučeništvo bez straha. Njegova osobnost je bila utemeljenja u Bogu i znao je točno što hoće. On je bio čvrst, postojan, jasan i u nauku i u svjedočenju kroz svoj život“, istaknuo je između ostalog biskup Huzjak.

Ljepoti misnog slavlja doprinijeli su članovi Biskupijskog zbora pod ravnanjem prof. Jelene Blašković.

Fotogalerija

 

Pin It on Pinterest