4. lip 2012.

Sisački biskup Vlado Košić primio je u ponedjeljak 4. lipnja, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom dana grada i  blagdana sv. Kvirina, „Nagradu Grada Siska za životno djelo“ za doprinos duhovnoj, humanitarnoj i vjerskoj obnovi grada Siska. Kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, biskup Košić u svojim javnim nastupima brani dostojanstvo Domovinskog rata i njegovih žrtava, zalaže se za dostojanstvo čovjeka i senzibilizira javnost za slavnu povijest Siska i sisačkog kraja. Zahvaljujući inicijativi i angažmanu biskupa Košića, održan je Znanstveni skup o Sisku i Sisačkoj biskupiji, osnovana „Zaklada fra Bonifacije Ivan Pavletić“ koja stipendira studente, u Sisku je održan Susret hrvatske katoličke mladeži, uspostavljen je Caritas i pučka kuhinja Sisačke biskupije, novosagrađeni i uređeni su brojni sakralni objekti, dok su Fakultet medicinskog osoblja, Dijecezanski muzej i kulturni centar na najboljem putu ostvarenja.

Nagradu su sisačkom biskupu uručili gradonačelnik Grada Siska Dinko Pintarić i predsjednik Gradskog vijeća Veljko Novak.
Zahvaljujući, biskup Košić je istaknuo kako u ovoj nagradi osjeća priznanje svim svojim suradnicima, svećenicima, časnim sestrama, vjeroučiteljima i vjernicima, koji su zajedno i zdušno započeli velik broj inicijativa i ostvarili ih.  Iznos od 10 000 kuna, koliko inače dobiva svaki dobitnik „Nagrade Grada Siska za životno djelo, biskup je namijenio za „Zakladu fra Bonifacije Ivan Pavletić“.

Uz biskupa Košića „Nagradu Grada Siska za životno djelo“ primio je i akademski kipar Marijan Glavnik za ukupni doprinos kulturi grada.

„Godišnju Nagradu Grada Siska“ dobio je vlč. Branko Koretić, upravitelj župe Pohoda BDM i povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije, za izuzetno svećeničko i dušebrižničko djelovanje, kao i promicanje vjerske tolerancije među mladima. Kako je istaknuto u predstavljanu, vlč. Koretić  izrazito se zalaže u brizi za živu Crkvu, promiče kulturu i vjeru, angažiran je u rješavanju socijalnih pitanja i aktivan na humanitarnom planu. Zahvaljujući upravo nastojanjima vlč. Koretića kao predsjednika Organizacijskog odbora, u Sisku je održan Susret hrvatske katoličke mladeži koji je potaknuo zbližavanje i zajedništvo, a u svijet poslao sliku Siska kao grada svijetla i poleta.

„Godišnju Nagradu Grada Siska“ dobila je gospođa Marija Zaloker, župljanka katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa, i dugogodišnja voditeljica župnog Caritasa, a za dugogodišnji humanitarni rad kojim je doprinijela ugledu i promidžbi grada Siska.

Pin It on Pinterest