9. velj 2012.

Redoviti Svećenički dan Sisačke biskupije pod predsjedanjem sisačkog biskupa Vlade Košića održan je u četvrtak 9. veljače u Velikoj dvorani Pastoralnog centra Katedralne župe u Sisku.

Tema ovog Svećeničkog dana bila je Susret hrvatske katoličke mladeži, a okupljene svećenike o svojem iskustvu sa pripremom Susreta upoznali su povjerenik za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije vlč. Zdenko Dundović i povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Damjan Koren.

Govoreći o Susretu u Varaždinu Vlč. Koren rekao je kako je Susret mladih prije svega dobra prilika da se unutar Biskupije pokrenu župe u kojima možda nije bilo djelovanja mladih i da će velik dio onih koji se uključe u Susret kroz organizacijski i tehnički dio ipak kasniji ostati u životu župe. Poseban osvrt je dao na drugi dan Susreta, kada po njegovom iskustvu, kroz druženje mladih s obiteljima, program predstavljanja domaćina i gostiju zapravo ostaju najveći tragovi Susreta.

Vlč. Dundović upoznao je okupljene s raznim tehničkim aspektima, problemima i riješenjima raznih situacija s kojima se mogu susresti svećenici na župama, ali i Organizacijski odbor. Osvrnuo se i na razlike u organizaciji između Susreta u Varaždinu te istaknuo brojne pozitivne aspekte koji se javili nakon Susreta u Zadru.

U drugom dijelu biskup Vlado Košić svećenicima je predstavio petoricu novih monsinjora Sisačke biskupije: mons. Josipa Ćorića, mons. Marka Cvitkušića, mons. Franju Ćuka, mons. Zdravka Novaka i mons. Antuna Sentea, te novog povjerenika za pastoral duhovnih zvanja vlč. Ivana Grbešića i povjerenika za pastoral posvećenog života fra Gorana Rukavinu.

Na kraju susreta povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić i članovi Organizacijskog odbora izvijestili su svećenike o tijeku priprema u Sisku, te su dali neke naputke kako bi se župe što bolje pripremile za Susret i mlade hodočasnike. Susret je završen kratkim prikazom jednog od suradnika Ureda za pastoral mladih koji je prostro svoju vreću ispred svećenika i tako prikazao koliko malo mjesta treba za smještaj jednog hodočasnika.

 

Pin It on Pinterest