2. pro 2019.

Susret sisačkog biskupa Vlade Košića s ravnateljima vrtića te osnovnih i srednjih škola s područja Biskupije održan je u ponedjeljak 2. prosinca u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Susretu je nazočilo pedesetak ravnatelja, predstojnica Katehetskog ureda  s. Smilja Čirko, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar mr. Janko Lulić te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije prof. Darjan Vlahov.

Ovaj susret protekao je u slavljeničkom raspoloženju s obzirom da će se ovoga tjedna navršiti 10. obljetnica bule pape Bendikta XVI. Antiquam fidem i ponovne uspostave Sisačke biskupije.

Na početku okupljene je pozdravila s. Smilja zahvalivši svim ravnateljima na deset godina izvrsne i plodonosne suradnje između obrazovnih ustanova i biskupije. „Hvala vam što uvijek nađete vremena doći na ovaj susret. Kratko traje vremenski, ali se za mene svaki vaš stisak ruke, osmijeh i riječ duboko utisne u srce te vas cijele godine pratim, molim za vas, radujući se novom susretu. Vaš poziv, kao i moj, uključuje rad s ljudima koji iza sebe imaju životnu i osobnu povijest. Samo razumijevanje i uvažavanje jedni drugih, donosi dobre plodove koji se onda prenose i na nas i na naše učenike, a to nije lako, to je umijeće življenja“, poručila je s. Smilja nakon čega su se okupljenima obratili i čestitali biskupu 10. godina biskupije, pročelnik Vlahov, ravnateljica Dječjeg vrtića Lekenik Mirjana Božić, ravnatelj OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine Ivica Petrović i ravnatelj Gimnazije Sisak Božidar Dujmić. Slijedilo je predavanje dekana Visoke škole Ivanić-Grad doc. dr. sc. Mile Marinčića na temu „Povezanost između katoličkog vjeronauka, bioetike i građanskog odgoja u srednjoj školi te njihov zajednički doprinos školi za život“.

Na kraju okupljene je pozdravio i biskup Košić zahvalivši na čestitkama i dobrim željama. „Nisam ja sam zaslužan za uspješnih deset godina biskupije iza nas. Tu su i brojni moji suradnici, ali i svi kao članovi ove naše biskupijske zajednice… Ovi naši susreti izraz su te naše dobre suradnje, te želje za dijalogom. Moram ovom prilikom zahvaliti svim ravnateljima na susretima tijekom mojih pastoralnih pohoda gdje sam u sve škole u koje sam došao, iznimno srdačno primljen. To je jedna prijateljska posjeta jedne ustanove drugoj i nas koji te ustanove predstavljamo. Devedeset posto djece i kod vas u školi i kod nas u crkvi, su naša zajednička djeca o kojoj brinemo te je lijepo da možemo surađivati na zajedničko dobro te djece“, poručio je biskup.

Na kraju susreta biskup je svakoj školi poklonio Zbornik radova s istoimenog znanstvenog skupa „Sisačka bitka 1593.-2018.“.

Pin It on Pinterest