3. stu 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 2. studenog u župnoj crkvi Sv. Ilije u Maji misu za vlč. Matu Kolundžića rođenog u Slavonskom Kobašu, upravitelja župa Maja i Gora, ubijenog kod Karlovca 23. siječnja 1945. godine. Tom prigodom biskup je blagoslovio na ulazu u crkvu novopostavljenu spomen-ploču za ovog svećenika, a pod misom je krstio Lovru i Petru, peto i šesto dijete u obitelji Željka i Mirjane Krkač.

U koncelebraciji bio je domaći župnik vlč. Ivica Mađer koji je na početku pozdravio biskupa zahvalivši mu na dolasku i izrazivši radost zbog krštenja djece ove brojne obitelji.

U homiliji biskup je poručio okupljenima kako su pred njima tri važne teme za razmišljati na današnji dan. Prva je blagoslov i postavljanje spomen-ploče ubijenom svećeniku vlč. Mati Kolundžiću, druga je tema Dušni dan, spomen svih vjernih mrtvih za koje danas po čitavoj Crkvi kršćani mole i treća je radosno slavlje krštenja petog i šestog djeteta obitelji Krkač.

Govoreći o ubijenom vlč. Kolundžiću biskup je podsjetio na njegov životni put. „Rođen je 1909. godine u Slavonskom Kobašu, a 1934. godine blaženi Alojzije Stepinac zaredio ga je za svećenika. Bio je kapelan u Kutini i Mariji Bistrici, a 1937. i 1938. godine župnik u Maji, te zatim i u Gori. Nakon što je premješten u Zagreb na Nadbiskupijski duhovni stol, 1942. godine bio je premješten u Dugu Resu gdje je u župi sv. Petra  ubijen u noći s 22. na 23. siječnja 1945. godine. Došli su po njega u partizanskim uniformama tražeći da pođe s njima u komandu i više se nikada nije vratio. Priča je bila da su se to ustaše preobukle u partizane jer ih je on kritizirao, osobito smrt vješanjem jednog mještanina koji je više dana bio obješen, a on je tražio da ga se pokopa. I sama njegova nećakinja koja je bila u župnom dvoru rekla je da to nije bilo od ustaša, ali kako svi drugi analitičari govore vrlo je vjerojatno da su ipak bili oni jer su mu prijetili i jer je njegovo načelo, koje mu piše i na grobu u Dugoj Resi, bilo „ljubiti pravdu, mrziti nepravdu“. Inače to geslo piše i na grobu blaženog Alojzija Stepinca s dodatkom „ljubiti pravdu, mrziti nepravdu to je moje načelo, u ljubavi prema Hrvatskom narodu neću se dati ni od koga natkriliti“. On je slijedio to načelo pravednosti da svemu onome što je nepravda prigovori i da se zalaže za pravdu. To je često smetalo i jednima i drugima. Vlč. Mato bio je čovjek svjetionik u mraku vremena zla Drugog svjetskog rata, ali je kao svjetlo svima svjedočio o istini i zalaganju za čovjeka. Borio se za sirotinju, uzdržavao je Caritas, osobito je okupljao mlade, a što će se sjećati stariji mještani ove i drugih župa gdje je vlč. Mate služio“, rekao je biskup te dodao kako je važno reći istinu što se uistinu dogodilo kako bi na pravednosti i pomirenju gradili bolje sutra.

 

Govoreći o današnjem Dušnom danu biskup je pozvao na molitvu za sve duše u čistilištu. „Molimo za sve naše pokojne, za sve naše drage i ljubljene koji su prešli s ovoga svijeta. Molimo za naše poginule branitelje koji su poginuli u Domovinskom ratu braneći Domovinu. Molimo i za branitelje kojih ima oko dvije tisuće, a koji su se poslije Domovinskog rata digli ruku na sebe živeći u jednoj teškoj situaciji i posljedicama rata, bez pravoga poštovanja društva i države. Njihov problem se vidi i protekla dva tjedna pred Ministarstvom branitelja gdje stalno doživljavaju poniženja. Molimo za sve žrtve rata i za sve ono što su oni željeli da naša Domovina bude, a to je slobodna ne samo na izvanjski način nego da ta sloboda bude duhovna, da svi mi budemo iznutra oslobođeni, oslobođeni svakog zla, da živimo u dobroti i ljubavi i gradimo budućnost na poštovanju svih žrtava. To je važno jer bez pravih temelja nema niti prave kuće, niti budućnosti pojedinca niti naroda“, upozorio je biskup.

Na kraju biskup se obratio i roditeljima i kumovima novokrštene djece stavivši im na srce da ih uče moliti, da prime i druge sakramente, te da ih odgajaju u vjeri kako bi napredovali kao ljudi i vjernici.

Pin It on Pinterest