21. lip 2021.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 20. lipnja svečano misno slavlje u župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji tijekom kojeg su službu akolitata primili kandidati za sveti red Josip Bulat i Darijo Stanković. U koncelebraciji bili su mentori kandidata domaći župnik vlč. Damir Ceković,  župnik iz Ivanić-Grada vlč. Branko Koretić te mladomisnik Damir Kunić.

U homiliji osvrnuvši se na pročitano Evanđelje po Marku koje govori o Isusovu čudu na moru, biskup je rekao kako su apostoli doživjeli šok misleći da će ih valovi potopiti, a Isus za to vrijeme spava u blaženom miru. „I u prvom čitanju Knjige o Jobu čuli smo kako je Bog taj koji određuje valovima granice, koji kroti oluje i prirodne nepogode. I nama su se dogodile brojne nepogode i stresao nas je ovaj veliki potres, a imali smo i prije nekoliko godina poplavu, ali trebamo znati da se Bog unatoč tim svim nevoljama očituje kao onaj koji je uz nas. Tako je i apostolima izgledalo kao da Isus uopće ne mari. Čak su ga budili i pitali: ‘Zar ne mariš što ginemo’ jer nisu razumjeli bit svega, a to je da su oni s Gospodinom i da im se ništa loše ne može dogoditi. Upravo ih zato, nakon što je smirio oluju, Isus pita: ‘Zašto se bojažljivi? Zar nemate vjere?’. Pitanje je i za nas imamo li vjeru. Tu vjeru možemo preimenovati i u povjerenje te reći: zašto nemate povjerenje u mene?. Zar mislite da bih ja vas pustio da propadnete ako sam s vama? Apostoli su to trebali doživjeti da bi dobili takvo iskustvo da shvate da im se s Isusom ništa ne može dogoditi i da će on sve pretvoriti u dobro. Poput onog što sv. Pavao kaže, da se onima koji Boga ljube sve okreće na dobro. I nevolje i poteškoće i bolesti i prirodne katastrofe… Kako li je to važno imati i sačuvati vjeru kada je to teško. Pouzdati se u Gospodina i kada smo životno ugroženi te kada nas ti uvjeti dovodu do ruba izdržljivosti i iskušenja. Upravo je tada potrebno da to povjerenje ojačamo, pokažemo i očitujemo“, poručio je biskup dodavši kako je jednako važno imati vjere i kada nas snađu duhovne oluje i potresi te istaknuvši kako nam je Bog najbliže upravo kada nam je nateže.

Govoreći o svećeničkom pozivu biskup je rekao kako svećenici prije svega moraju živjeti s Bogom, ali i da su pozvani drugima prenositi to iskustvo. „Svećenici moraju pokazati kako je to lijepo prijateljevati s Isusom i u njega se pouzdati te zato molimo ove večeri za duhovna zvanja i za naše mladomisnike koji su jučer zaređeni. Molimo također za ovu dvojicu kandidata koji se spremaju u službu akolita. To je zadnji stupanj službe prije đakonata, a đakonat je prvi stupanj svećeničkog reda. Da bi se došlo do đakonata potrebno je i primiti ovu službu te biti poslužitelj oltara, mjesta gdje se Gospodin sam prikazuje za nas u darovima kruha i vina da bi nam samoga sebe darovao kao hranu. Oni će pripremati te darove koje se prinose Bogu i od kojih sam Gospodin želi učiniti svoje boravište da bi se susreo s nama i bio nam blizu“, zaključio je biskup.

Na kraju biskupa i sve je pozdravio župnik Ceković čestitavši Josipu i Dariju što su ušli u završnu fazu priprave za svet red. On im je i poručio kako ih sada čeka još jako puno rada, a još i više kad prime sveti red  te je pozvao sve okupljene na molitvu za njihovu ustrajnost.

Pin It on Pinterest