25. velj 2010.

Prvi susret svećenika i đakona Sisačke biskupije s biskupom dr. Vladom Košićem održan je u četvrtak 25. veljače u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja sv. Križa u Sisku, izvijestio je Ured Sisačke biskupije za odnose s javnošću. Na susretu je dr. Gordan Črpić, pročelnik Centra HBK za promicanje socijalnog nauka Crkve, predstavio socijalnu encikliku pape Benedikta XVI. “Caritas in veritate”, nakon čega je uslijedila plodna rasprava. U drugom dijelu susreta biskup Košić zahvalio je svećenicima na mnogim dobrim djelima koja čine u svojoj pastoralnoj službi, a posebno na zdušnoj pomoći pri organizaciji proslave ponovne uspostave Sisačke biskupije. Osobitu hvalu uputio je članovima Odbora za proslavu.

Biskup Košić predstavio je zatim voditelje određenih službi u Sisačkoj biskupiji. Uz već predstavljene generalnog vikara mons. Josipa Ćorića, župnika i dekana ivanićgradskog i kancelara preč. Marka Cvitkušića, župnika Peščenice, sisački biskup imenovao je preč. Zdravka Novaka, župnika sv. Kvirina u Sisku i sisačkog dekana, ekonomom Sisačke biskupije; mr. Antuna Sentea, ml., katedralnog župnika, predstojnikom Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije. Vlč. Branka Koretića, upravitelja župe Pohoda BDM, povjerenikom za pastoral mladih, vlč. Mihila Gojanija, župnog vikara u Petrinji, povjerenikom za pastoral duhovnih zvanja, fra. Nikolu Juretu, gvardijana i župnika župe sv. Josipa Radnika u Sisak – Galdovo, povjerenikom za pastoral obitelji, vlč. Alfreda Kolića, župnika Gline, Viduševca, Maje i Male Soline, povjerenikom za ekumenizam i dijalog, te đakona Roberta Jonjića privremenim biskupovim tajnikom. Biskup Košić osnovao je i Caritas Sisačke biskupije te blagajnicom imenovao Korneliju Marović. Ujedno je otvoren žiro-račun Caritasa kako bi odmah mogao djelovati u prikupljanju sredstava te sudjelovati u Tjednu solidarnosti i zajedništvu s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Predstavivši voditelje biskupijskih ureda, mons. Košić istaknuo je da u svim svećenicima Sisačke biskupije vidi svoje prve suradnike. Ujedno je predložio da prvi četvrtak u mjesecu bude svećenički dan u biskupiji, u kojem će se svi svećenici susretati sa svojim biskupom. Tom prigodom pozvao je sve svećenike u biskupiji da zajedno s vjernicima 20. ožujka hodočaste u Bjelovar na proslavu uspostave Bjelovarsko-križevačke biskupije, te najavio zahvalno hodočašće Sisačke biskupije papi Benediktu XVI. u Rim od 3. do 9. listopada. Susret svećenika Sisačke biskupije sa svojim biskupom završio je zajedničkom molitvom u katedrali Uzvišenja sv. Križa te zajedničkim objedom u Pastoralnom centru.

Nakon susreta uslijedila je konferenciju za novinstvo na kojoj je biskup Košić javnosti predstavio svoje najbliže suradnike. Na pitanje hoće li se uskoro početi obnavljati zgrada Velikog Kaptola, biskup je izvijestio kako je prethodnog dana izvršen akt prijenosa vlasništva zgrade Velikog Kaptola od Zagrebačke nadbiskupije na Sisačku biskupije te da su već u tijeku potrebne radnje za objavljivanja natječaja za izradu projektne dokumentacije obnove Velikog Kaptola. Biti će to lijepi događaj stavljanja u službu tako lijepe zgrade u gradu Sisku, koja je već više od 40 godina izvan uporabe, istaknuo je sisački biskup.

 

AS


mons. dr. Vlado Košić, biskup sisački

mons. Josip Ćorić, generalni vikar

preč. Marko Cvitkušić, kancelar

preč. Zdravko Novak, ekonom

mr. sc. Antun Sente, ml., predstojnik Ureda za odnose s javnošću

preč. Branko Koretić, povjerenik za pastoral mladih

fra. Nikola Jureta, OFMConv., povjerenik za obitelj

preč. Alfred Kolić, povjrenik za ekumenizam i dijalog

vlč. Robet Jonjić, tajništvo Biskupije

foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest