20. velj 2010.

Mons. dr. Vlado Košić, biskup sisački predvodio je misno slavlje u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku u subotu 20. veljače na kraju duhovne obnove za mlade Sisačke biskupije. Na svom prvom susretu s mladima svoje biskupije nakon preuzimanje službe Sisačkog biskupa biskup Vlado je zahvalio prisutnim mladima i preko njih svim koji su sudjelovali i svojom raspoloživošću pomogli pri organizaciji Proslave ponovne uspostave Sisačke biskupije.

 

U prigodnoj homiliji mladima Sisačke biskupije biskup Vlado se osvrnuo na ostvarenu duhovnu obnovu te primijetio kako se, unatoč kišnog dana, na mladima primjećuje vedrina koja proizlazi iz njihove duše, te nastavio: „…rekao bih kao i na dan slavlja uspostave Sisačke biskupije, bilo je snježno, ali je bilo puno vedrine i na licima svih vas koji ste sudjelovali, ali i na licima vjernika. A vedrina ne dolazi od vremena, nego – iz srca i zato je potrebno gajiti osobito prisan odnos s Isusom Kristom. Evo, ne bojte se otvoriti srce Kristu, govorio je papa Ivan Pavao II. koji je osobito ljubio mlade. To je ponovio i na svom početku pontifikata papa Benedikt XVI.: ‘Ne bojte se, Krist vam ništa neće uzeti, On će samo darovati novo duhovno bogatstvo koje će oplemeniti vaš život, vaše srce’. Čuli smo u evanđelju kako je apostol Matej, carinik Levi, pošao za Isusom, bio u svojoj carinarnici, a Isus ga je pozvao:  ‘Pođi za mnom’. Evo te riječi trebali bismo čuti svaki od nas danas u svom srcu jer svima nama Gospodin Isus upravo te riječi upućuje: ‘Pođi za mnom’ istaknuo je biskup Vlado u svojoj homiliji, te mlade poučio kako u mladosti treba sanjati, maštati, planirati, a onda ostvarivati u zrelosti to što se sanjalo u mladosti. Vaše vrijeme je, dragi mladi, vrijeme planiranja, vrijeme u kojem trebate utirati put i pripremati temelje za svoju budućnost, na što ćete položiti svoj život istaknuo je biskup Vlado te pitao a što je taj temelj kojega izabirete za svoju budućnost? Gospodin pita, poziva, i pokazuje na svakoga od vas riječima: „Pođi za mnom“. Poći za Gospodinom Isusom znači ne samo naučiti Njegov nauk, Njegove zapovijedi, znati Katekizam, slaviti blagdane, biti nekako na vanjštini kršćanin, nego upoznati Isusa Krista i poći za Njim točnije – uzljubiti Ga, biti privržen Njemu osobno, upoznati Njegovu osobu, zavoljeti Ga i željeti biti s Njime, poručio je sisački biskup svojim mladima, te dodao: „Vi ste, dragi mladi vedrina i razlog optimizma naše biskupije i naše budućnosti. Evo, vi ste nositelji radosti, entuzijazma i otvorenosti Kristu Gospodinu. Ustrajte u ljubavi prema Njemu i dajte da vam On govori, da vas uči, da vam prosvijetli srce i da ga prodahne ljubavlju kako bi mogli vidjeti brata i sestru pokraj sebe, i ne mislili samo na svoj uspjeh, na neke svoje probitke, nego bi bili spremni okrenuti se i služiti svojim bližnjima. Tada će vaša svjetlost zasjati, tada će vaše tmine nestati rekao je biskup Vlado okupljenim mladima.

Duhovnu obnovu nazvanu „Teologija tijela: teologija + tijelo = svetost“ predvodio je don Damri Stojić, SDB, povjerenik za pastoral studenata grada Zagreba u Domu rafinerija Ina u Sisku u organizacije sisačke župe Pohoda BD Marije. Cjelodevna duhovna sastojala se od uvodnog razmatranja: Tko sam ja? Nakon čega je predavač mladima odgovarao na pitanje Kamo odlazim? Nakon organiziranog zajedničkog objeda mladima su prezentirana dva predavanja nazvana: „Kako na nebu tako i na zmlji – brak i celibat radi kraljevstva Božjeg“ i „Za slobodu nas Krist oslobodi“ (Gal 5,1). Uz glazbene intervente Zbora studenata iz zagrebačkih studenskih domova, don Damir Stojić svako je razmatranje započinjao i završavao molitvom i meditacijom. Prije misnog slavlja mnogi mladi pristupili su sakramentu pomirenja.

Duhovna obnova za mlade Sisačke biskupije završila je prigodnim domjenkom i zajedničkim druženjem u Pastoralnom centru Katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku.

AS

Foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest