25. stu 2010.

           Prvi stručni skup vjeroučitelja Sisačke biskupije održan je 26. studenoga u Osnovnoj školi Budaševo – Topolovac – Gušće na temu VRŠNJAČKO NASILJE – Što škole mogu poduzeti?. Nakon molitve, oko 60 prisutnih vjeroučitelja pozdravili su ravnatelj škole Nikola Lacković i župnik Nikola Majcen. Srdačan pozdrav ovom skupu poslao je biskup, mons. Vlado Košić, koji se nalazio na pastoralnoj vizitaciji. U ime Katehetskog ureda sve prisutne je pozdravila i zahvalila za gostoprimstvo školi i župi s. Edita  Ćavar.

            Učenici sedmog razreda Područnog odjela Gušće izveli su scensku igru Baš si mi simpatična! Bit ćemo prijatelji! koja je bila dobar uvod u rad skupa.

            Pedagoginja škole Jadranka Knežević predstavila je aktivnosti škole u provođenju projekta Stop nasilju među djecom i mladima, detaljno je razložila kako djeluju preventivno koristeći UNICEF-ove programe. U ovoj školi s velikim brojem učenika i područnih odjela s programom protiv nasilja počelo se već 2001. Djecu se uči kako ne činiti nasilje i kako se ponašati ako ga dožive. U tom radu steklo se važno iskustvo – ako odrasli ne reagiraju na nasilje šalju djeci poruku da ga podržavaju.

 

            Profesorica Lidija Čilić Burušić u svom izlaganju na glavnu temu govorila je o biološkim i socijalnim uzrocima nasilja. Naglasila je kako je važno razlikovati vršnjački sukob i vršnjačko nasilje. Kako prepoznati djecu koja zlostavljaju i zlostavljanu djecu, kako roditeljsko ponašanje utječe na djecu, i na kraju što škola može poduzeti. Dala je praktične upute što činiti kad se nasilje dogodi, kako odrasli mogu prepoznati da se nešto događa među djecom i na vrijeme reagirati. Bitno je da se svi trebaju složiti da je nasilje nedopustivo, nužna je trenutna intervencija, dosljednost (svako nereagiranje ohrabruje), usmjerenost na ponašanje ne na samu osobnost. Vjeroučiteljima je profesorica odgovarala na postavljena pitanja.

            Vjeroučiteljica mentorica, Gordana Brkanac izložila je rezultate ankete o vršnjačkom nasilju koju je provela među vjeroučenicima srednjih škola. Mladi se osjećaju preplavljeni svakovrsnim nasiljem, društvenim, obiteljskim i međusobnim. Znakovito je i iznenađujuće koliko mladi mnogo očekuju od Crkve i nadaju se da je ona ta koja treba dati prave odgovore na sve probleme, bilo društvene bilo osobne.

            Vjeroučiteljica mentorica Paula Vukčević Lazar izvijestila je o anketi kako učenici provode slobodno vrijeme, koju je provela kod vjeroučenika osnovnih škola. Učenici sve više vremena provode pred računalom, drugim društvenim mrežama i stječu virtualne prijatelje. Postaju otuđeni i podložni novom obliku nasilja. 

            Iz svega iznesenoga vjeroučitelji su dobili dobru sliku ovog problema,  korisne upute kakav stav trebaju zauzeti i što činiti.

s. E.

Pin It on Pinterest