1. tra 2010.

Prvi put u obnovljenoj Sisačkoj biskupiji u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku slavljena je na Veliki četvrtak, 1. travnja, Misa posvete ulja na kojoj je pedesetak svećenika pred svojim biskupom Vladom Košićem obnovilo svećenička obećanja.

Na dan ustanove svećeničkog poziva, biskup Košić u propovijedi je pozvao svoje svećenike da se sjete svojega ređenja, mlade mise i obnove obećanja koje su dali Bogu. Ovogodišnje slavlje Velikog četvrtka obilježeno Svećeničkom godinom, koju je na blagdan Srca Isusova protekle godine proglasio papa Benedikt XVI.

Geslo pod kojim se slavi Svećenička godina je “Kristova vjernost – svećenikova vjernost”. Pitanje o vjernosti svoj odgovor nalazi u Kristovu primjeru. Gospodin u Knjizi Otkrivenja poručuje svojem učeniku, “anđelu u Smirni”, da ostane vjeran sve do smrti i primit će vijenac života. Krist je upravo tako bio vjeran svojem poslanju koje je primio od Oca – “poslušan do smrti, smrti na križu”, istaknuo je biskup Košić. Vjernost, međutim, podrazumijeva i prihvaćanje žrtve. Žrtva je to spojena u prvom redu s vlastitim radom na samome sebi, s askezom. Molimo ponizno Gospodina, koji je na današnji dan na Posljednjoj večeri svima nama darovao Sebe u Euharistiji, koji je ostao s nama i poslije svoje muke i uskrsnuća prisutan u kruhu i vinu, u svetoj Večeri, da mi, koji smo njegovim darom službenici oltara i djelitelji euharistije, budemo vjerni. Neka nas zagovara sv. Ivan Marija Vianney, župnik arški i zaštitnik svećenika, osobit primjer revna ispovjednika i molitelja. Neka nas također zagovara i bl. Alojzije Stepinac, naš hrvatski blaženik i mučenik koji i nakon 50 godina nije ništa manje aktualan negoli kada se blaženo preselio s ovoga svijeta u vječnost. Utječemo se također i sv. Kvirinu, zaštitniku naše Sisačke biskupije: neka moli za nas on, sveti pastir i hrabri svjedok vjere i mučenik za Krista, zaključio je sisački biskup.

 

AS

 

Foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest