25. srp 2010.

MOŠĆENICA – U kapeli svetog Jakova u Mošćenici na svetkovinu Svetog Jakova apostola 25. srpnja povodom Dana Mošćenice i njenog zaštitnika svetog Jakova, koncelebriranu blagdansku svetu misu predslavio je mr. Antun Sente, katedralni župnik.

Kapela je to u kojoj je tadašnji petrinjski župnik Vlado Košić, okupljao prognane Petrinjce, tek kilometar od crte razgraničenja.

 

U prigodnoj propovijedi posebno je istaknuo kako se volimo dičiti da smo mi Hrvati u velikoj većini katolici, ali na svetim misama nas je samo deset posto. „ Po popisu stanovništva ima nas više od osamdeset posto, a na svetim misama nedjeljom, samo nas je od deset do dvadeset posto. Iako te brojke na prvi pogled obeshrabruju, daju nam i posebnu zadaću. Baš mi koji se redovito okupljamo na nedjeljnim misnim slavljima trebamo biti dobri vjernici kako bi bili zalog očuvanja dobrog života zajednice u kojoj živimo. To je s jedne strane iskaz poštovanja s Božje strane prema nama, ali i obaveza da znamo biti dostojni poslanja kojeg imamo. Usuđujem se reći i dara vjere.“ rekao je u prigodnoj propovijedi katedralni župnik.

 

Svetoj misi su bili prisutni mnogi vjernici, članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje, te izaslanstvo Grada na čelu s gradonačelnikom Željkom Nenadićem. Posebno je lijepo bilo vidjeti puno djece i mladih. Na kraju misnog slavlja župnik Mario Migles zahvalio je mr. Senteu na dolasku u Mošćenicu, ali i najavio odlazak iz Petrinje kapelana Mihila Gojanija, koji je misno slavlje uveličao svojim predivnim pjevanjem. Sveta misa kojoj je prethodila svečana procesija, okončana je hrvatskom Himnom i prelijepom crkvenom pjesmom koja je lijepo odjekivala kroz slavljeničku Mošćenicu.

 

Pin It on Pinterest