17. svi 2024.

Svečana dodjela nagrade Društva hrvatskih književnika “Korzo slova” za 2023. godinu Branku Tompiću za zbirku poezije „Peme jemput“ i promocija iste, održana je u četvrtak, 16. svibnja, u Dvorani „Juran i Sofija“ sisačkog Velikog Kaptola.

Natječaj „Korzo slova“ pokrenut je 2020. godine s ciljem afirmacije manje poznatih autora s područja Sisačko-moslavačke županije. Na natječaj se prijavljuju cjeloviti neobjavljeni rukopisi, neovisno o književnom žanru ili dobi autora. U 2023. godini propozicije natječaja zadovoljio je dvadeset i jedan prijavljeni rukopis, a pet ih je uvršteno u finalni izbor.

Na početku, pozdravnu riječ održala je predsjednica Društva hrvatskih književnika Hrvojka Mihanović-Salopek. Ona je laureatu i uručila pripadajuće priznanje, dok je istoimenu skulpturu „Korzo slova“, rad akademske kiparice Irene Škrinjar, uručio Ivica Valent, izaslanik Sisačko-moslavačke županije.

Knjigu su uz autora predstavili članovi stručnog povjerenstva: Željka Lovrenčić, dopredsjednica DHK, Tihana Petrac Matijević i Siniša Matasović. Oni su odreda istaknuli kako je ova Tompićeva knjiga, svojim sadržajem i pjesničkim slikama koje donosi, bila bez premca na natječaju. Kao takva ozbiljno je književno postignuće kako za njega osobno, tako i za zabočki kraj, ali jednako i za sisačku književnu scenu koja se ne može kroz povijest pohvaliti s pregršt knjiga na ovom dijalektu. Osim što predstavlja bogatstvo kajkavskog jezika kojim se govori u rodnom kraju autora, ona kroz 69 pjesama u 3 ciklusa donosi prije svega autorovu snažnu ljubav prema domovini i uspomene na zavičaj.

Za glazbenu kulisu pobrinuo se sisački kantautor Danko Tomanić.     

Pin It on Pinterest