20. lip 2022.

Svoju 53. sjednicu biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine održali su u ponedjeljak, 20. lipnja 2022. godine, u Biskupskome ordinarijatu u Bjelovaru s početkom u 10 sati. Sjednicom je predsjedao nadbiskup i metropolit zagrebački, kardinal Josip Bozanić, a sudjelovali su sljedeći biskupi: domaćin, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Bože Radoš, biskup varaždinski, mons. Milan Stipić, vladika križevački, te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Budući da je dan ranije preminuo Matija Huzjak, otac biskupa Vjekoslava, biskupi su na početku svoga susreta molitvom zahvalili Gospodinu za njegov život i plodove kršćanske ljubavi, očitovali sućut supruzi Štefaniji, svome subratu u episkopatu i njegovu bratu Josipu s obitelji i svoj rodbini, te – ispunjeni vjerom i nadom u Kristovo uskrsnuće – preporučili milosrđu nebeskoga Oca pokojnikovu plemenitu dušu. Kardinal je istaknuo da takva iskustva u vjerničkome životu produbljuju otajstvenu blizinu punu zahvalnosti čovjeku koji je svoj život na zemlji darivao drugima.

Biskup Vjekoslav u svome je pozdravu zahvalio na izrazima sućuti, molitve i bratske blizine u trenutcima opraštanja od očeve zemaljske blizine. Pozdravljajući nazočne pogled je usmjerio ponajprije prema nacionalnome susretu mladih koji će biti proslavljen u rujnu u Bjelovaru. U tome događaju može se iščitati puno darova i suglasja s poslanjem koje ostvaruje Crkva u svome navjestiteljskom i svjedočkom pozivu ispunjenom nadom. Subraću je upoznao i s izvanjskim okolnostima života Biskupije u kojima se priprema Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM).

Uvodeći u sjednicu Kardinal je predstavio središnje teme zasjedanja. Osim razmatranja pojedinih vidika SHKM-a, nosivih sadržaja i organizacijskoga tijeka, to je bio dobar povod da se malo proširi okvir i primijete potrebe za dubljim vrjednovanjem smjerova razvoja pastorala mladih vjernika u Metropoliji i u cijeloj hrvatskoj domovini.

Kako je izvijestio mons. Huzjak, pripreme svih elemenata sljedećega SHKM-a su u tijeku. Predstavljena je i dinamika dolaska, okupljanja, odlaska na stadion, gdje će biti euharistijsko slavlje. Još je teško govoriti o broju sudionika, ali se okvirno računa s desetak tisuća mladih, ali Biskupija je spremna odgovoriti organizacijski i na puno veći broj. Susret mladih dragocjeno je uporište i jedna od sastavnica u ritmu redovitosti pastorala mladih. On pomaže prepoznavati mogućnosti i unijeti svježinu i polet u vjernički život Crkve, župa i biskupija, posebice u društvenome kontekstu koji mladima nudi mnoštvo sadržaja, nerijetko uz velike opasnosti za njihov duhovni razvoj.

Druga je nosiva tema sjednice bila briga za izbjeglice u Hrvatskoj, s naglaskom na prognanicima iz Ukrajine, što su predstavili mons. Milan Stipić i mons. Bože Radoš. Predočeni su određeni statistički pokazatelji broja izbjeglica kao i nastojanje oko moguće duhovne i materijalne skrbi za njih. Pomaganje tim osobama je višeslojno i raznoliko. Istaknuto je da se čini da je prvi val dolazaka prošao, ali da je teško reći kako će se razvijati ratne neprilike te, povezano s time, koliko bi još prognanih moglo ubuduće doći u Hrvatsku, odnosno na područje Zagrebačke crkvene pokrajine. Materijalna pomoć pruža se s pomoću biskupijskih ‘Caritasa’ u koordinaciji ‘Hrvatskoga Caritasa’ i Caritasa u Ukrajini. Taj proces je dobio svoj dobar okvir, ali je važno održati ustrajnost i osluškivati stvarne potrebe.

Biskupi su razgovarali o događanjima na području Metropolije na početku sljedeće pastoralne godine, među kojima se ističu: a) proslava sv. Marka Križevčanina (Križevci, 7. rujna); b) 291. zavjetno hodočašće grada Zagreba i hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije (Marija Bistrica, 10. i 11. rujna); c) obljetnica stradanja Zrinjana (Zrin, 11. rujna); d) proslava 25. obljetnice Varaždinske biskupije (Varaždin, 25. rujna); e) slavlje predaje Završnoga dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije i proslave 25. obljetnice nadbiskupske službe kardinala Josipa Bozanića (Marija Bistrica, 1. listopada); f) slovensko-hrvatsko hodočašće (Beltinci, 8. listopada).

Razmotrena su i druga pitanja s osvrtima na aktualne crkvene i društvene okolnosti u kojima živi Metropolija.

Pin It on Pinterest