6. velj 2010.

 

Izjava za medije povodom Proslave ponovne uspostave Sisačke biskupije 6. veljače 2010.

Sveti Otac Benedikt XVI. 5. prosinca 2009. utemeljio je Sisačku biskupiju i imenovao mons. dr. Vladu Košića sisačkim biskupom. Proslava ponovne uspostave Sisačke biskupije biti će u subotu 6. veljače ove godine. Biti će to veliki događaj za Sisak i cijelu Sisačku biskupiju koja pokriva području Sisačko – moslavačke županije te manje dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije, koji će ostaviti dugoročne pozitivne tragove.

Zbog neizvjesnosti dobrog vremena, a u očekivanju nekoliko tisuća ljudi, pripremamo veliki šator ispred Sisačke katedrale u kojem će biti 2000 sjedećih mjesta, ako će biti potrebno u šatoru će biti grijanje, te niz drugih projekata za što boljom organizacijom same proslave.

 

Sama proslava započet će u petak u 19 sati u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa molitvenim bdijenjem koje će predvoditi dr. fra. Darko Tepert, OFM, predavač na KBF-u i autor katehetskih pomagala kao i liturgijskog vodiča same Proslave. Nakon molitvenog bdijenja uslijedit će Festival mladih u šatoru ispred katedrale u kojem će sudjelovati mladih s cijelog područja Sisačke biskupije. Oni će izvesti prigodnu predstavu, u kojoj očekujemo sudjelovanje mons. Vlade Košića, sisačkog biskupa, te slaviti uz pjesmu i mladenačku radost.

Sam dan slavlja započinje prigodnim programom kojega će ostvariti župni dječji zborovi Sisačke biskupije koji će dočekivati hodočasnike pred Katedrelom.

Svečanost preuzimanja službe sisačkog biskupa mons. Vlade Košića započet će svečanom procesijom iz Pastoralnog centra do prezbiterija Katedrale Uzvišenja Sv. Križa. U euharistijskom slavlju sudjelovat će tridesetak biskupa iz Hrvatske i susjednih zemalja predvođeni kardinalom Josipom Bozanićem, nadbiskupom zagrebačkim, koji će svečano uvesti u službu novog sisačkog biskupa. Za vrijeme misnog slavlje euharistijske darove prinijet će predstavnici 6 dekanta Sisačke biskupije: Sisačkog, Glinsko-petrinjskog, Dubičko-kostajničkog, Ivanićgradskog, Kutinskog i Pokupsko-vukomeričkog. Čestitke novom sisačkom biskupu izreći će u ime nad/biskupa mons. dr. Marin Srakić, predsjednik HBK, preč. Zdravko Novak, dekan sisački u ime klera, gosp. Đuka Kovačić, tajnik Pastoralnog vijeća katedralne župe u ime vjernika laika.

Nakon misnog slavlja Lovci Sisačko-moslavačke županije podijelit će 1500 porcija lovačkog gulaša, a donatori sa Hrvatskom vojskom 1000 porcija vojničkog graha. Vinari Moslavine i Petrinje pripremili su 1500 litara vina dok je Jamnica darovala preko 2000 litara vode, a Vindija iz Varaždina 1000 sokova. Brojni su još drugi donatori koji su svojim donacijama omogućili proslavu Ponovne uspostave Sisačke biskupije. Uz Zagrebačku nadbiskupiju, najveći doprinos dao je grad Sisak, konkretnom financijskom pomoći, te kroz mnoge svoje gradske Službe. Visoki djelatnici Sisačko-moslavačke županije obećali su isto tako dati značajan doprinos  ove velike svečanosti.

U poslijepodnevnom dijelu KUD- s području Sisačke biskupije upriličit će prigodni program za sve hodočasnike.

Važno je spomenuti da je već sada u pripremama uključeno 1000 ljudi. 280 mladih koji će obavljati službu redara, 400 članova KUD-ova, 100 pjevača i svirača katedralnog zbora koji već tri tjedna četiri puta tjedno vježbaju liturgijsko pjevanje, 200 članova župnih dječjih zborova, te brojne druge manje skupine koji se zdušno uključuju u pripremu ove povijesne Svečanosti.

Tokom zadnja tri tjedna priprema za proslavu Ponovne uspostave Sisačke biskupije ostvarivala se prikazom prezentacije i predavanjem o Drevnoj Sisačkoj biskupiji i o aktualnosti Papine odluke o oživljavanju Sisačke biskupije koje su prezentirali; mr. Antun Sente, ml., župnik i Spomenka Jurić, dipl. arheolog, voditelj skupine za povijesna istraživanja katedralne župe. Predavanja s prezentacijom održana su na 17 raznih mjesta i različitim zajednicama.

Već gore navedeno govori o dobroj, korisnoj i opravdanoj odluci Svetog Oca o Ponovnoj uspostavi Sisačke biskupije. Brojnom zamahu daljnjih aktivnosti radosno se nadamo kako na duhovnom tako i na svakom čovjeku potrebnom području.

Još više informacija možete vidjet na www.svetikrizsisak.hr

mr. sc. Antun Sente, ml.

župnik i potpredsjednik Odbora

Pin It on Pinterest