16. ruj 2022.

Predstavljanje knjige Ivana Betlehema „Umrijeti za život“, održano je u četvrtak, 15. rujna u 19.30 sati u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu.

Knjiga “Umrijeti za život” opisuje događaje iz Domovinskog rata redoslijedom kako su se oni događali.  Od smrti Josipa Jovića, događaja kojim počinje knjiga pa sve do, kako je to autor istaknuo, njegova prisilna umirovljenja iz Hrvatske vojske 2003. godine.

Govoreći o tome zašto je odlučio napisati ovu knjigu Betlehem je istaknuo kako su mu nakon odlaska iz aktivnog sastava Hrvatske vojske mnoge misli letjele kroz glavu, a odgovora niotkuda. „Da sve ne ode u zaborav, odlučio sam napisati knjigu. U radu s djecom u osnovnoj školi prilikom edukacije o Domovinskom ratu, poražavajuća je bila spoznaja to što djeca nisu znala gotovo ništa o Domovinskom ratu i tijeku ratnih zbivanja, barem nabrojati tri generala ili značajnije bitke u Domovinskom ratu. Bio je to jedan od okidača za pokretanje pisanja knjige. Pokušavam staviti ono što se dogodilo u ratu na papir, a pogotovo mladima koji znaju malo o tome, da nešto pročitaju i vide. Neki mediji nisu naklonjeni hrvatskim braniteljima, pa smo, baš poput 1991. uzeli stvar u svoje ruke i djelima u obliku knjiga nastojimo potaknuti svijest i znanje o Domovinskom ratu. Mi branitelji o tome moramo govoriti“, rekao je podsjetivši kako je u rat otišao s 35 godina života.

Otvoreno je progovorio o i pokušaju suicida koji se i njemu dogodio, ali na sreću nije uspio. „Ne znam koji je razlog tome. Jednoga dana osjetio sam da više nemam rješenja u ovome životu i da moram otići za svojim prijateljima. Način na koji sam htio otići jest da sam 50-60 tableta popio i legao u krevet spavati. To mi nije nalik pa je moja supruga to prepoznala, hvala joj na tome. Ona je pozvala hitnu i odveli su me u bolnicu. U bolnici sam zajedno sa psihologom zaključio da previše toga držim u sebi i da bih mogao sva ta iskustva prenijeti na papir, pa možda čak i napisati knjigu. Bilo mi je to nevjerojatno. Prvu sam noć napisao oko stotinjak stranica ručno. Konačno, dok nisam zaspao, pa sam legao odmoriti. Bile su to faze velikog pisanja. Tekst je išao iz mene nevjerojatno brzo i obilno. Bila je to vrsta emocionalnog pražnjenja“, rekao je autor pojasnivši još kako naslovnica knjige opisuje stepenice uz ratne efekte tj. stazu u Nebo, a na vrhu je Isusova ruka koja prima te branitelje.

Betlehem je i najavio dokumentarni film koji bi uskoro trebao izaći iz montaže, a koji je napravljen upravo po sadržaju ove knjige.  

Na kraju Biskup je zahvalio autoru što je svoje proživljeno iskustvo hrabro prenio na papir kako bi ono bilo dostupno javnosti i to prije svega mlađim naraštajima koji trebaju znati istinu.

Uz predstavljanje knjige bili su recitirani i stihovi i zapisi iz knjige te su prikazani prigodni video zapisi sjećanja na autorove suborce iz 1. dragovoljačke satnije HOS-a iz Koprivnice.

Pin It on Pinterest