15. ruj 2022.

Župa Križ proslavila je u srijedu, 14. rujna blagdan svog zaštitnika Uzvišenja Svetog Križa. Svečano svečano misno slavlje predvodio je rektor Nacionalnog svetišta Svetog Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, uz koncelebraciju domaćeg župnika preč. Bože Pinjuha i svećenika ivanićgradskog dekanata.

Monsinjor Sente, u svojoj propovijedi, zdušno se trudio vjernicima posvijestiti činjenicu da se bez trpljenja, bez patnje, bez žrtve, što jesu svojevrsni križevi, ništa u ovom našem ljudskom životu ne događa. Ne zna se zašto čovjek mora patiti, ali znano je da je Bog možda najveću sličnost nama ljudima pokazao, osim što se utjelovio, prošavši jedan prosječan ljudski život, time što je sam prihvatio patnju i oplemenio patnju te pokazao blizinu s nama.

Upravo današnja Svetkovina koju Bog i crkva pred nas stavlja ukazuje nam da je današnje vrijeme, vrijeme patnje. Živimo u svijetu punom medija u kojem se neprestano nudi kako će čovjek postići sreću time što neće trebati trpjeti. Mediji, reklame o lažnom savršenom svijetu su zapravo virtualni, nestvarni svijet koji u stvarnosti uopće ne postoji, a istina je da sve što vrijedi ima svoju cijenu i da se za to treba založiti i uložiti određeni napor.

Treba pogledati prema zemlji i tjelesnom, ali treba i dignuti pogled gore prema križu i vidjeti kako križ spaja zemlju s Nebom. Isus Krist je uzdignut na drvo križa i svi koji budu u Njega pogledali shvatit će, otkrit će tajnu života.

Ne trebamo toliko strahovito i brinuti u ovoj sumornoj svakidašnjici, slušajući vijesti o ukrajinskom i drugim ratovima i ako nam se dogodi neka nesreća, čovjek još uvijek može živjeti. Bog koji je htio čovjeka, dao mu je slobodnu volju od samih početaka, da u sklopu nje, slobodno odlučuje hoće li biti s Bogom ili protiv Boga. Sloboda je mogućnost izbora dobra, jer kad god čovjek izabere dobro, još uvijek može birati zlo. Ali kad jednom izabere zlo, zlo ga toliko okupira i zarobljuje da više nije slobodan, kazao je u propovijedi monsinjor Antun Sente.

U župnoj crkvi u Križu, prije i tijekom cijele mise, vjernici su imali priliku ispitati svoju savjest kroz sakrament svete ispovijedi.

Župni zbor pjevača i svirača okupljen u velikom broju, svojim darovitim sudjelovanjem u Svetoj misi, dao je doprinos javno izgovorenom pozivu monsinjora Sentea na dolazak zbora iz Križa u Nacionalno svetište Sv. Josipa.

U općini i župi u Križu, kao primjer dobre suradnje, kako međusobnog, tako i uvažavanja i poštivanja svih građana Općine Križ, lijepo je doživjeti nazočnost župnika Vlč. Bože Pinjuha na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, kojom se na blagdan Uzvišenja Svetog Križa obilježava Dan Općine Križ te jednako tako nazočnost općinskog načelnika Marka Magdića sa suprugom na Svetoj misi.

Pin It on Pinterest