16. ruj 2022.

Središnja manifestacija ovogodišnjih rujanskih „Dana sjećanja 1991.-2022.“, na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu Grada Petrinje, te razaranje našeg grada u rujnu 1991.godine započelo je svetom misom zadušnicom u Župnoj crkvi svetog Lovre u Petrinji. Misu je, u zajedništvu s ostalim svećenicima, predvodio sisački biskup Vlado Košić.

Zbog lošeg vremena nije održana tradicionalna Kolona sjećanja, dok je prigodan program održan u samoj crkvi. Ivan Horvatić, otac poginulog Damira, otkrio nam je kako je svaka godina ista i jednako teška.

„Uvijek je isto, nema tu zaborava, mi ne možemo promijeniti ništa. Međutim, skupljamo se mi baš roditelji poginulih, ali sa nama su obitelji poginulih, udovice, djeca poginulih i roditelji. Mi zajednički ovdje dolazimo. Mi vodimo i brigu o spomeniku. Družimo se, pričamo iako kao udruga smo prestali djelovati, ali mi smo stalno zajedno, dogovaramo se. Tako da nema zaborava, dok god možemo dolazit ćemo“, rekao nam je Horvatić.

Nenad Bužanić, koordinator za pitanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Petrinje je kazao zbog čega je važno obilježavati ove dane. „Važno je zbog svih naraštaja koji dolaze da se sjećaju i znaju kako je stvorena Hrvatska, da nije Hrvatska stvorena ni mirnim putem ni jednostavno, nego je stvorena kroz četiri godine teškog rata. Na početku kada je počeo rat, bili su jako teški uvjeti. Hrvatska je bila razoružana, bez oružja, bez vojske. Počeci su bili samo sa policijom. Početkom 1991.godine se počela formirati Hrvatska vojska, proces formiranja je trajao nekoliko godina dok je ona stasala, obučila se i školovala, onda se moglo pristupiti oslobađanju Hrvatske. Obilježavanje je najviše zbog mladih da znaju koje su žrtve dane za slobodu, da oni mogu uživati u slobodi“, rekao je Bužanić. download lumion 8 pro full crack

Gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes je istaknula kako se tijekom cijeloga mjeseca rujna prisjećamo najtežih ratnih dana petrinjske povijesti. „Ovih dana, naročito na današnji dan obilježila su velika razaranja našeg grada, veliki broj poginulih, ubijeni, zarobljenih i odvedenih naših Petrinjaca, ali isto tako moram istaknuti da su brojni branitelji došli braniti naš grad. S ovog mjesta se branila naša Domovina. Nisu samo ovi dani kada se prisjećamo naših branitelja i svih onih koji su dali svoje živote u obrani domovine, prisjećamo se mi njih i tijekom ostatka godine i upravo zbog toga što razgovaramo o njima, pričamo o njima, odajemo počast, oni će vječno živjeti u nama. Današnje mlade generacije, naročito nakon ove katastrofe koja nas je nedavno zadesila u obliku potresa, na nama je dužnost s jedne strane, ali i čast obraniti u miru sve ono čime su nas oni zadužili svojim životima. Današnje generacije imaju privilegiju da u ovoj obnovi, obnovi od potresa, moramo sačuvati samo svoju čast, za razliku od branitelja koji su izgubili svoje živote“, rekla je Komes.

Dio izaslanstava je položio vijence i upalio svijeće kod Spomenika „Pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima“ na Senjaku, a izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvodio je zamjenik župana Mihael Jurić.

„Nažalost 31.godina je prošla, ali mnoga sjećanja tih dana su još uvijek tu. Oni koji su preživjeli te dane znaju kako je to bio jedan od najtežih, najcrnjih dana u povijesti Petrinje, gdje su mnogi hrvatski branitelji dali svoje živote u obrani stanovništva našeg grada, posebice stanovništva koje se tih dana pred velikim napadima izvlačilo prema slobodnom hrvatskom teritoriju. Naša je obveza da nikada ne zaboravimo, da se sjećamo tih dana, da damo vječnu slavu i hvala hrvatskim braniteljima i hrvatskim herojima koji su tada obranili ovaj dio Hrvatske i 1995.godine oslobodili nam domovinu. To je naša vječna obveza i siguran sam da ćemo mi kao i buduće generacije koje će doći poslije nas, da će obilježavati ove dane, jer to nikada ne smijemo zaboraviti“, kazao je Jurić. iskysoft pdf editor 6 pro registration code

Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, bio je izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. „Točno je da se mi ovih dana sjećamo straha, patnje, krvi, suza i žrtava, ali isto tako sjećamo se hrabrosti, ponosa i želje za sutrašnjicom i spremnosti da se za ideale, za svoju domovinu, za svoju obitelj, žrtvuje i ono što nam je najvrjednije. Zbog toga je ovo, mada prisjećanje na strašne trenutke, jedan veseli trenutka koji nam govori da naš narod ima tu hrabrosti, da naš narod ima tu snagu i da se mi možemo suočiti i sa drugim izazovima, da nam može biti puno bolje i da ćemo savladati sve, i potres, i nedaće i krize i ovo malo kiše danas koja nas je zadesila“, kazao je Janović. avast antivirus 2018 full crack

Komemoracija je umjesto kod Spomenika „Pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima“ na Senjaku održana u Svetom Lovri, gdje su učenici Osnovne škole Mate Lovraka (Nina Cvjetković, Marta Martić, Nikol Pezić, Ines Jurić Murtić, Lucija Kadečka i Lana Pezić) pročitali imena svih 598 petrinjskih žrtava tijekom Domovinskog rata.

Tekst i foto: Portal53.hr

Pin It on Pinterest