13. sij 2012.

U organizaciji Bratovštine Petar Zrinski, Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zagreb, Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac” Sisak i Sisačke biskupije u Sisku je u petak 13. siječnja predstavljena knjiga Damira Borovčaka „Gvozdansko – Hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora“.

O knjizi su govorili, sisački biskup Vlado Košić, predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović i autor Damir Borovčak, dok je predstavljanjem moderirala ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice u Sisku Snježana Pokorny.

Govoreći o Gvozdanskom, sisački biskup Vlado Košić usporedio je događaje koji su se desili u noći s 12. na 13. siječnja 1578. godine s onima u Vukovaru 1991. godine s razlikom u postupanju agresora. „Slična opsada – trajala je u oba slučaja 3 mjeseca, i na kraju i u Gvozdanskom i u Vukovaru završila porazom, ali bila je to takva obrana koja je slomila napadača. No, ima i razlika: dok je nakon pada Vukovara bilo zarobljeno stotine branitelja, u Gvozdanskom – ni jedan jedini, jer – svi su smrznuti odnosno mrtvi dočekali ulazak osvajača u grad. Također je razlika što je 1578. agresor odao pijetet hrabrim izginulim braniteljima, dok je 1991. agresor preostale branitelje silno ponižavao i mučio po brojnim logorima“,  rekao je biskup Košić.

Na kraju svog izlaganja biskup Košić se osvrnuo i na zaborav koji se desila Gvozdanskom, a sada se događa i Vukovaru, te se zahvalio autoru koji se pobrinuo da se ovaj događaj naše povijesti ne zaboravi.

Autor knjige u svom izlaganju između ostalog upoznao je prisutne o događajima koji su se desili u Gvozdanskom u 16. stoljeću. „U Gvozdanskom postoji utvrda koju su podigli hrvatski plemenitaši Zrinski. Ova utvrda se u 16. stoljeću postavila kao brana pred turske osvajače. Osmanlijska vojska je od 1571. do 1577. godine poduzela četiri neuspješna pohoda na tu čvrstu utvrdu, da bi tek 1578. godine, nakon petog pohoda, i to nakon tromjesečne opsade pod vodstvom Ferhat-paše, ušli u utvrdu, ali bitku koju su vodili nisu dobili. Branitelji Gvozdanskog imali su tri ponude za napustiti obranu i otići na slobodno područje ostataka Hrvatske. Sve tri ponude su odbili, a posebnu onu na Božić 1577. Kada su Turci provalili gradska vrata, u gradu su našli samo nepomična tijela hrvatskih junaka, muškaraca, žena i djece, bez hrane, vode i drva za ogrjev. To nije priča, niti bajka, nije legenda, već istina koju je zapisao neprijatelj turski napadač, koji im je i odao najveću počast pokopom po katoličkom obredu“ – rekao je između ostalog Borovčak.

Predstavljanje je završeno zajedničkim pozivom predstavljača na misno slavlje u spomen branitelja Gvozdanskog koje će se održati u nedjelju 15. siječnja u 11 sati u Gvozdanskom, a predvodit će ga gospićko-senjski biskup Mile Bogović u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem i vojnim ordinarijem Jurajom Jezerincom.

 

 

Pin It on Pinterest