16. sij 2012.

Svečano misno slavlje u spomen branitelja Gvozdanskog predvodio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, vojnim ordinarijem Jurajom Jezerincom i brojnim svećenicima Sisačke biskupije, u nedjelju 15. siječnja u crkvi sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom. Uz domaće, na misnom slavlju su sudjelovali i brojni vjernici iz čitave hrvatske, te branitelji i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata kojima je ovo treći po redu hodočasnički spomen pohod u Gvozdansko.

U prigodnoj homiliji biskup Bogović usporedio je branitelje Gvozdanskog s Janjetom, simbolom nenasilja, baš kao što je i Ivan Krstitelj predstavio Isusa. „Uvjeren sam da to Ivanovo proroštvo pomaže da još bolje shvatimo kako događaj iz 1578. godine u Gvozdanskom, tako i 20. godišnjicu priznanja samostalne hrvatske države. Zar nisu i branitelji Gvozdanskog bili nemoćne žrtve, poput janjaca? Zar nije u temelje samostalne hrvatske države pred 20. godina postavljeno pomirenje i praštanje? Branitelji Gvozdanskog i drugih naših gradova i utvrda u 15. i 16. stoljeću osjećali su se doista kao nezaštićeni jaganjci koje se nemilosrdno žrtvuje. Znam da vam je svima poznat događaj od 13. siječnja 1578. godine. No, ono što je posebno vrijedno, treba češće ponavljati, držati na pameti. Zbog toga ponavljamo često Ivanove riječi: „Evo Jaganjac Božji“. Iz sličnih razloga valja često ponoviti i taj događaj iz 1578. godine, jer je on po čistoći žrtve i ljubavi bez premca“- istaknuo je između ostalog biskup Bogović.

Na kraju misnog slavlja domaći župnik Stjepan Filipec zahvalio se biskupima, svećenicima i brojnim hodočasnicima na pohod u ovu, kako je rekao „najmanju župu u Hrvatskoj“, a koja broji 19 vjernika.

SV

Fotogalerija

 

Pin It on Pinterest