6. sij 2012.

Predstavljanje Zbornika radova „Antiquam fidem“ s istoimenog Simpozija o Sisačkoj biskupiji održano je u četvrtak 5. siječnja u prostorijama Hrvatskog doma u Petrinji. Zbornik su predstavili urednici Spomenka Jurić, Darko Tepert i sisački biskup Vlado Košić, a predstavljanjem je moderirao tajnik Matice hrvatske Petrinja Vladimir Krpan. Urednici Zbornika ukratko su predstavili svaki pojedini rad ističući vrijednost istih koja obuhvaća razdoblje od vremena drevne Siscije do suvremene povijesti 20. stoljeća, a završava radovima vezanima za sadašnjicu katedralnog župnika Antuna Sentea  „Pastoralno stanje i perspektive“ i biskupa Vlade Košića „Sisačka biskupija danas“.

Na kraju predstavljanja okupljenima se obratio biskup Vlado Košić koji je zahvalio urednicima te organizacijskom odboru Simpozija koji su omogućili njegovo nastajanje. Biskup je istaknuo i kako je iznimno ponosan na ovaj Zbornik i Simpozij koji je održan tek godinu dana nakon ponovne uspostave „On donosi sabrano blago tih spoznaja koje su prikupili uvaženi autori s različitih područja i povijesnih mijena naše sisačke biskupije. Riječ „Antiquam fidem“ je upravo iz Bule pape Benedikta XVI, ali ta riječ označuje tu baštinu i to bogatstvo te drevne vjere koju ovaj kraj njeguje“, rekao je na kraju biskup.

Predstavljanje je uveličao i Komorni zbor Matice hrvatske Petrinje otpjevavši nekoliko božićnih pučkih pjesama petrinjskog kraja.

Pin It on Pinterest