6. pro 2017.

Predstavljanje Zbornika radova „Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije“ održano je u utorak 5. prosinca u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Zbornik su predstavili biskup Vlado Košić, predstojnik Hrvatskog mariološkog instituta prof. dr. sc. Ivan Karlić, urednica Zbornika doc. dr. sc. s. Valerija Kovač i direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepan Brebrić.

Zbornik donosi 18 orginalnih radova na 445 stranica s mariološko-marijanskog simpozija održanog od 4. do 6. prosinca 2015. godine u Sisku povodom šeste obljetnice ponovne uspostave Biskupije. Na simpoziju su sudjelovali stručnjaci iz različitih znanstvenih područja pa je marijanska i mariološka tematika na području Sisačke biskupije obrađena u multidisciplinarnoj perspektivi: duhovno-teološkoj, povijesnoj, arheološkoj, etnološkoj, povijesno-umjetničkoj, glazbenoj i književnoj. Time je na vidjelo izašla vrlo bogata marijanska baština, koja nije bila samo ‘vjerski dodatak’ uobičajenome životu puka s ovoga područja, nego su njegova povijest, kultura, tradicija, svakodnevni i duhovni život bili prožeti odanošću Mariji te molitvom za njezin zagovor, pomoć i zaštitu.

Na početku sve okupljene je pozdravio biskup Košić zahvalivši svima koji su bili uključeni u njegovo nastajanje što su na ovaj način čestitali biskupiji osmu obljetnicu ponovne uspostave. Biskup je posebno zahvalio Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i Hrvatskom mariološkom institutu, što su prihvatili njegovu molbu da se simpozij održi u Sisku. „Mislili smo da ćemo već o prvoj godišnjici uspjeti predstaviti ovaj zbornik, ali i prošle godini imali smo jednu zanimljivu promociju, a to je bio dokumentarni film ‘Sisačka Majka Milosrđa’ autorice Hrvoje Salopek Mihanović, također članice HMI. Možemo reći da je ovaj Zbornik jedan poklon svima nama, kako za obljetnicu uspostave biskupije, ali tako i za sutrašnji blagdan sv. Nikole. Doista velika hvala prof. Karliću, s. Veleriji, dr. Brebriću, ali i svim autorima što ste omogućili da nastane ovo djelo “, rekao je biskup nakon čega je okupljene pozdravio i prodekan KBF-a u Zagrebu prof. dr. sc. Anto Barišić.

Predstojnik HMI prof. dr. sc. Ivan Karlić istaknuo je kako se radi o opsežnom djelu, ali kako ono nije voluminozno samo po stranicama nego i po kvaliteti onoga što je objavljeno. „Autori pojedinih priloga vrhunski su stručnjaci, doktori znanosti, koji su do sada objavili nemali broj knjiga i znanstvenih priloga u svojim područjima. Upravo ta raznovrsnost znanstvenih pristupa središnjoj tematici mariološko-marijanskog simpozija donosi jedan od najbogatijih plodova koji susrećemo u obliku zbornika radova… Multidisciplinarnost je važna u znanstvenom istraživanju i baš to nalazimo u ovom zborniku. Ovo su plodovi istraživanja stručnjaka s različitih znanstvenih područja tako da je mariološko-marijanska tematika s područja Sisačke biskupije doista obrađena u toj multidisciplinarnoj perspektivi. Ta činjenica između ostalog ukazuje na važnost i na veliki društveni interes za objavljivanje ovog zbornika. Po svom obimu i znanstvenom pristupu, zasigurno, ovaj zbornik radova predstavlja originalni doprinos hrvatskoj teologiji, umjetnosti i kulturi uopće“, rekao je Karlić dodavši kako posebnu težinu daju mnogi originalni i arhivski izvori.

Urednica doc. dr. sc. s. Valerija Kovač rekla je kako su radovi, sukladno tematici koju obrađuju, grupirani u tri područja: povijesni tragovi, štovanje i pobožnost prema Majci Božjoj i umjetnička ostvarenja nastala marijanskim nadahnućem. Također, istaknula je kako zbornik donosi i tri dodatna rada koji svojom tematikom upotpunjuju predodžbu štovanja BDM na ovom području. „Radovi u zborniku su poput mozaik kamenčića koji zajedno daju cjelovitu sliku štovanja Marije na području Sisačke biskupije. Prezentiraju Marijin lik i njezinu važnost ne samo u Isusovu životu, nego i u životu svakog vjernika kao Majke Božje i Majke Crkve za sva vremena i sva područja. Ovaj zbornik u znanstvenom, duhovnom i kulturnom pogledu predstavlja bogatu baštinu Biskupije koja do danas živi u puku ovog područja i nadahnjuje ga“, poručila je s. Valerija.

Direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepan Brebrić podsjetio je na dugogodišnju suradnju između Hrvatskog mariološkog instituta i KS-a, izrazivši zadovoljstvo što ovaj Zbornik predstavlja novi oblik nakladničkog suizdavaštva i suradnje ovih dviju institucija. „Velika zasluga u tome je ona prof. Karlića. Nadam se da će na ovaj način barem na neko vrijeme biti omogućena vrijedna i časna tradicija objavljivanja radova s područja svjetske i hrvatske mariologije. U izdavanju uz izdavača najvažniji su urednici. Svatko tko je imao priliku prirediti i urediti radove više autora radi objavljivanja u jednoj knjizi zna o kakvom je mukotrpnom i dugotrajnom poslu riječ. Čestitam s. Valeriji što se prihvatila tog posla, izvršivši ga na pedantan i sebi svojstven način. Zahvaljujem biskupu Košiću što je bio inicijator i suorganizator simpozija i što je bio veliki poticatelj i zagovornik izdavanja ovoga zbornika. Vjerujem da će on i osobno učiniti puno na njegovoj dostupnosti i vidljivosti na području ove drevne i mlade Biskupije“, zaključio je na kraju predstavljanja dr. Brebrić.

Pin It on Pinterest