7. pro 2017.

Dana 1. prosinca 2017. godine, na sjednici Gradskog vijeća Grada Siska gđa gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izrekla je neistinu ustvrdivši kako Sisačka biskupija, odnosno biskup Vlado Košić nisu poštovali proceduru kod inicijative za postavljanje spomenika bl. Alojzija Stepinca na Trgu bana Josipa Jelačića u Sisku.

Istina je da se biskup Košić susreo 31. listopada o.g. s gđom gradonačelnicom kako bi tražio odobrenje vlasnika parcele, u ovom slučaju Grada Siska, da se ispred Velikog Kaptola, na već uređenom dijelu trga kojeg Grad Sisak više ne namjerava uređivati, postavi kip bl. Stepincu. Naime, tek uz odobrenje vlasnika parcele moglo se krenuti u proceduru koju spominje gradonačelnica. Kako je tada i istaknuto Sisačka biskupa bi u cijelosti preuzela troškove spomenute procedure i uređenja. Ovaj prijedlog gđa Ikić Baniček je decidirano odbacila ustvrdivši kako tu nema mjesta za spomenik našem blaženiku.

Nadalje, valja istaknuti kako je gđa Ikić Banić u nekoliko svojih prijašnjih izjava rekla i da su konzervatori protiv ovakvog rješenja, što također ne odgovara istini. U susretima predstavnika Biskupije i glavnih konzervatora Ministarstva kulture nije bilo nikakvog protivljenja s njihove strane da se spomenik postavi na spomenutoj lokaciji, uz ispunjenje konzervatorskih uvjeta. Od tri predložene lokacije od strane Biskupije, konzervatori su upravo lokaciju ispred zgrade Velikog Kaptola smatrali najboljom.

Na ovakav način Sisačka biskupija već je postavila nekoliko spomenika, a zadnji je bio sluzi Božjem kardinalu Franji Kuhariću u Gradskom parku u Petrinji, koji je također postavljen na parceli u vlasništvu Grada.

 

Pin It on Pinterest