10. lip 2012.

Predstavljanje zbornika radova „Osam stoljeća Čuntića 1211. – 2011.“ s istoimenog znanstvenog skupa o tom mjestu, održano je u subotu 9. lipnja crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čutniću. Zbornik u nakladi Matice hrvatske u Petrinji i Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu na skoro 600 stranica donosi 13 priloga, od kojih je 9 znanstvenih radova, te po jedan stručni rad, jedno priopćenje skupa, jedan memoarski zapis i na kraju stanje duša župe Čuntić. Podijeljen u dva dijela, onome o povijesti Čuntića do 20. stoljeća i u 20. stoljeću, Zbornik započinje radom dr. sc. Hrvoja Kekeza „Cisterciti i Čuntić 1211. godine“, a bavi se najstarijim pisanim tragom Čuntića i njegovim prvim spomenom 1211. godine. Upravo su tih 800 godina bile direktan povod organizaciji Znanstvenog skupa u studenome prošle godine. Drugi dio zbornika, o suvremenoj povijesti, započinje radom dr. sc. Zdravka Dizdara „Stradanje župe Hrvatski Čuntić tijekom Drugog svjetskog rata i neposrednog poraća“, a koji kroz svoj rad donosi pregled iznimne ljudske i materijalne žrtve koje je ova župa pretrpjela četrdesetih godina 20. stoljeća. U nastavku slijedi iznimno zanimljiv rad dr. sc Anđelka Mijatovića „Čuntićki župnik i gvardijan, fra Honorije Marijan Herman“, a koji govori o „Hrvatskom Mandeli“ svećeniku s najdužim zatvorskim stražom u bivšoj Jugoslaviji od preko 7000 dana, te memoarski zapis župljanina Ivana Radoševića „Sjećanje na Čuntić u Domovinskom ratu“, u kojem on kao živi svjedok donosi osobna zapažanja događaja na području župe s početka Domovinskog rata. Zbornik završava radom fra Petra Žagara „Slikom i maticom o župi i samostanu u 20. stoljeću“, a kojim se kroz 47 ilustracija i fotografija pokazuju povijesni događaji župe. Zbornik na kraju sadrži i zanimljiv prilog programa i fotografija sa znanstvenog skupa, te kazalo osobnih imena i imena mjesta i toponima.

Okupljenima su zbornik predstavili urednici dr. sc. Jakša Raguž, dr. sc. Hrvoje Kekez i Vladimir Krpan, a koji su istaknuli kako su rijetka ovako mala mjesta u Hrvatskoj koja se mogu podičiti ovako skupljenom građom i naglasili su kako su gotovo svi radovi, i znanstveni i stručni, utemeljeni na izvornom povijesnom gradivu kao i na recentnoj historiografskoj literaturi, te kao takvi svakako predstavljaju izniman znanstveni doprinos njihovih autora u istraživanju povjesnice Čuntića i Hrvatske.

Na kraju se okupljenima obratio i župnik župe Čuntić fra Petar Žagar koji se zahvalio svim znanstvenicima na iznimnom trudu u istraživanju, te svima koji su podržali održavanje znanstvenog skupa i izdavanje zbornika. Fra Petar istaknuo je kako su župa i mjesto u kratko vrijeme proživjeli dvije velike tragedije, te su ovaj prostor i ovo tlo posvetili događaji o kojima će se još dugo slušati. Naglasio je i kako se danas ispunila želja  svim onima koji su sudjelovali u izradi ovoga djela, jer su u svome vremenu, svojim životom i radom, ostavili u ovom svetom tlu zapisan trag svima onima koji će u budućnosti istraživati Čuntić i Banovinu. „Ovaj naš rad svjedočanstvo je ljubavi i ponosa prema svetoj Crkvi, ali i ljubavi i ponosa prema našem Čuntiću, Banovini i cijeloj Hrvatskoj domovini. Zahvalni smo Bogu za proteklih osam stoljeća, a isto tako preporučamo se i prepuštamo njegovoj milosti neka vodi naše živote, našu povijest, do kraja svijeta“, rekao je na kraju fra Petar.

Predstavljanje je uveličao KUD iz Čuntića otpjevavši nekoliko pučkih pjesama petrinjskog kraja.

Pin It on Pinterest