29. svi 2012.

Predstavljanje Zbornika radova “Antiquam fidem” s istoimenog Simpozija o Sisačkoj biskupiji održano je u srijedu 30. svibnja u Pastoralnom centru župe sv. Antuna Padovanskog i BDM Kraljice mučenika u Lasinji.

O Zborniku su govorili urednici Spomenka Jurić, Darko Tepert i sisački biskup Vlado Košić. Urednici Zbornika ukratko su predstavili svaki pojedini rad ističući vrijednosti koje se nalaze u njima, a obuhvaćaju razdoblje od vremena drevne Siscije do suvremene povijesti 20.

stoljeća, a završavaju radovima vezanima za sadašnjicu katedralnog župnika Antuna Sentea “Pastoralno stanje i perspektive” i biskupa Vlade Košića “Sisačka biskupija danas”. U svom izlaganju, posebno su se osvrnuli na radove koji se dotiču područja Lasinje i Pokupsko-vukomeričkog dekanata. To je prije svega rad Davora Salopeka “Drvene kapele na području Sisačke biskupije” i rad Julije Barunčić Pletikosić “Stradanja Sisačke biskupije u Domovinskom ratu 1991. i 1992. godine.”

Na kraju predstavljanja okupljenima se obratio biskup Košić koji je zahvalio urednicima te organizacijskom odboru Simpozija što su omogućili njegovo nastajanje, a i istaknuo je svoj izniman ponos na Zbornik i Simpozij. Biskup je iskoristio ovu priliku i da se zahvali, te prenese brojne pohvale koje je primio ovih dana, za iznimno gostoprimstvo koje su obitelji ovog dekanata pokazale prilikom Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku i Sisačkoj biskupiji.

Predstavljanje je sviranjem uveličala mlada flautistica Lucija Kovačević.

Pin It on Pinterest