21. stu 2013.

U prigodi obilježavanja 1. obljetnice osnutka Dijecezanskog muzeja Sisačke biskupije predavanje na temu „Očuvanje sakralne baštine“ održao je u četvrtak 21. studenog u sisačkom Velikom Kaptolu mons. Juraj Kolarić, Predstojnik Ureda za kulturna dobra i ravnatelj Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku, mons. Kolarića okupljenima je predstavila voditeljica Ureda za kulturu i ravnateljica Dijecezanskog muzeja Sisačke biskupije gđa. Spomenka Jurić, istaknuvši njegovu veliku ljubav i zauzetost za očuvanjem crkvene baštine. Gđa Jurić dala je i presjek događaja koji su vodili do osnivanja Dijecezanskog muzeja u biskupiji, te izrazila svoju nadu u skoru obnovu zgrade namijenjene u tu svrhu, gdje će svoje mjesto pronaći brojni vrijedni predmeti s područja Biskupije.

U svom izlaganju mons. Kolarić je između ostalog rekao kako Crkveni muzeji, bilo oni dijecezanski, bilo župni, mjesta su koja u sebi sadrže jedan segment bogate povijesti Katoličke Crkve među Hrvatima, te uz umjetničku vrijednost ti muzeji imaju svoju ulogu i u pastoralu, posebice kod odgoja mladih generacija, koje upućuje što je Crkva tijekom povijesti učinila za ovaj narod. Predavač je istaknuo i kako crkveni muzeji progovaraju kroz različite predmete sakralne baštine i o tri bitne funkcije Crkve, a to su da je ona učiteljica, braniteljica i tješiteljica hrvatskog naroda. Davši i povijesni pregled, te upozorivši na pojedine epohe u povijesti kada su posebno uništeni broji vrijedni predmeti istaknuo je kako mu je cilj ovoga predavanja bilo potaknuti svećenike i laike na očuvanje baštine.

Na kraju, mons. Kolarić je poručio i kako će se svi predmeti koji su se tijekom vremena skupljali, rasturili, obnovili arhivirali i danas čine dio Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije, a s područja su današnje Sisačke biskupije, biti vraćena u fundus sisačkog Dijecezanskog muzeja.

 

Pin It on Pinterest