24. stu 2013.

Duhovna obnova za prosvjetne djelatnike s područja Sisačke biskupije održana je u subotu 23. studenog u sisačkom Velikom Kaptolu. Predvodio ju je svećenik i psiholog dr. Josip Bošnjaković, a prisustvovali su mu brojni vjeroučitelji i prosvjetni djelatnici zajedno sa svojim obiteljima.

Na početku, sisački biskup Vlado Košić pozdravio je okupljene i uputio im riječi ohrabrenja, a predstojnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije s. Smilja Čirko, predstavila je dr. Bošnjakovića.

U svom izlaganju dr. Bošnjaković je između ostalog rekao kako u današnjem društvu izrazito je naglašeno vidljivo, materijalno, opipljivo, a s druge strane se zanemaruje ono duhovno, te kako je zato i cilj u ovoj duhovnoj obnovi prosvjetnim djelatnicima promišljati koliko nam duhovne vrijednosti pomažu i obogaćuju nas kao ljude.
Između ostalog predavač je iznio podatak kako je ove godine u Italiji provedeno istraživanje među generalnom populacijom, gdje su tema bile vrijednosti, i zanimljivost je kako je donesen zaključak da se egoizam i materijalizam umorio, te kako je potrebno nešto drugo da bi čovjeka nosilo dalje, a to su upravo duhovne vrijednosti.

U drugom dijelu Bošnjaković se na poseban način osvrnuo na odnose znanosti i vjere, ističući kako su to dva krila pomoću kojih mi ljudi možemo letjeti, te kako jedno drugo ne isključuje nego nadopunjuje. Ističući sv. Pavla, Bošnjaković je rekao kako je upravo on primjer znanstvenika i vjernika koji je svoj vrhunac doživio baš u susretu s Kristom iz kojeg je crpio snagu za svoju vjersku i znanstvenu djelatnost.

Nakon duhovne obnove biskup Vlado Košić predvodio je u katedrali Uzvišenja svetog križa u Sisku, svečano misno slavlje s podjelom mandata za vjeroučitelje. Tom prigodom biskup je uručio šest trajnih i trinaest privremenih mandata, te poručio vjeroučiteljima kako su dobili poslanje da navješćuju Evanđelje u ime crkve. „Budite radosni navjestitelji, dostojni i odgovorni svoje službe danas kada je to posebno teško. Ali ne bojte se! Krist je s nama, Duh Božji u nama i zajedno smo sigurno i uvijek s Kristom pobjednici“, rekao je na kraju biskup.

Pin It on Pinterest