Pozdravni govor na ustoličenju Stolnog Kaptola Svetog Križa 14.09.2012.

mons. Vlado Košić, sisački biskup

POZDRAVNO SLOVO NA USTOLIČENJU STOLNOG KAPTOLA SV. KRIŽA U SISKU, 14.IX.2012.

 

Draga braćo i sestre, dragi vjernici! Dragi svećenici, dragi kanonici!

Svima Vam iskreno i radosno čestitam blagdan naše Katedrale – Uzvišenje Svetoga Križa! Pod tim znakom, znakom Kristove patnje ali i pobjede, ostvareno je naše spasenje. Zato je Križ naš ponos, naša radost, u njemu je naša nada. Stoga kličemo: „O crux, ave, spes unica! –Zdrav0, križu, nado jedina!

Ovogodišnja proslava blagdana Uzvišenja Sv. Križa u našem Sisku je obogaćena posebnim, dapače jedinstvenim sadržajem. Danas naime ustoličujemo prve kanonike, članove novouspostavljenog Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku.

Na moju molbu, koju sam poslao u Rim 12. prosinca prošle 2011. godine, odgovorila je Sveta Stolica po Kongregaciji za kler dekretom o uspostavi Stolnog Kaptola Sv. Križa u Sisku, na sam blagdan sv. Josipa, zaštitnika naše Domovine, 19. ožujka ove 2012. godine. U toj uredbi, koju je potpisao kardinal Mauro Piacenza, prefekt spomenute Kongregacije, kaže se da se Stolni Kaptol uspostavlja „radi povećanja sjaja bogoštovlja i radi većeg uresa Biskupije“. To očekujemo, tome se radujemo.

Prvih 10 kanonika imenovao sam 26. ožujka, a 3. srpnja još dvojicu, tako da naš Kaptol sada ima – kako je i predviđeno Statutom – dvanaestoricu kanonika. Vi ste, draga moja braćo, kojima iskreno čestitam na novoj službi u našoj Katedrali i u našoj Sisačkoj biskupiji, moji suradnici, poput dvanaestorice apostola koji su u svemu pratili Gospodina Isusa. Također sam trojicu među vama 5. srpnja imenovao arhiđakonima: gorsko-zrinskim, katedralnim i moslavačkim.

Na Veliki četvrtak, 5. travnja, obznanio sam ovu vijest i najavio da će svečana instalacija Stolnog Kaptola Sv. Križa biti na blagdan naše Katedrale, 14. rujna. Evo, danas je taj dan, upravo je sada ovaj čin uvođenja u službu na koju ste imenovani, draga braćo kanonici, na čelu s vašim prepoštem mons. Markom Cvitkušićem, kojega ste u tu službu izabrali i ja ga  22. travnja o.g. imenovao, a također sam 10. rujna ove godine imenovao tzv. kolumne, tj. službe Kaptola, a to su kanonici: pokorničar, lektor, kantor i kustos.

Želio bih ovom prigodom pozdraviti našeg generalnog vikara mons. Josipa Ćorića kao i mons. Franju Ćuka, predsjednika biskupijskog Caritasa. Na osobit način pozdravljam vas, draga braćo svećenici, posebno mr. Anđelka Košćaka, rektora Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, pozdravljam braću dekane, kao i braću redovnike i sestre redovnice, naše trajne đakone te bogoslove! Pozdravljam srdačno gradonačelnika našega grada Siska gosp. Dinka Pintarića, te sve vas, dragi predstavnici svih naših ustanova. Zahvaljujem na osobitoj zasluzi za današnje slavlje svim majstorima koji su ugradili svoje umijeće da se i naša Katedrala pripremi za današnji dan. Kanoničke korske klupe izradili su otac i sin gg. Ivica i Ivan Trupeljak – tvrtka LIGNUM-LAPIS, a stolariju gosp. Juraj Pišković. Svjetiljke u svetištu preuredila je tvrtka GME, vl. Davora Vrbaneka. Hvala našoj gđi Spomenki Jurić, koja se, zajedno s gđom Zorom Salopek-Baletić, brinula za kompletno uređenje svetišta i projektiranje korskih klupa u Katedrali. Medalje za naše kanonike, koje ću im ja uskoro dodijeliti, umjetnički su rad ak. kipara gosp. Tomislava Kršnjavija, a koje je u svojoj zlatarskoj radionici odlio u srebro gosp. Josip Rodić. Svima hvala!

Sisak se danas ne susreće prvi puta s Kaptolom. Davne 1215. godine zagrebački biskup Stjepan I. darovao je čitav Sisak s okolicom, kao jedno vlastelinstvo, Prvostolnom Kaptolu zagrebačkom. Ta je institucija upravljala ovim dijelom biskupije, posebno materijalnim dobrima, što je donijelo mnoge dobre plodove, kao npr. izgradnja Staroga grada, gdje je obranjen grad Sisak pred navalom Turaka, te Veliki i Mali Kaptol. Moramo ipak priznati da su zbog tih materijalnih dobara, pri čemu su se kanonici ponašali poput sve ostale feudalne gospode u to vrijeme, kod običnog puka često izazivali nezadovoljstvo i opravdano negodovanje. Danas međutim započinje svoj vlastiti život naš novi sisački Kaptol. No, kako god to danas čudno zvuči, ja sam danas, dragi članovi našega Stolnog Kaptola zadovoljan što vi nemate baš nikakve materijalne imovine. Ako Bog da, nešto ćete već steći, ali uvijek znajte: to nije vaše najvažnije poslanje. Vaše je poslanje duhovne naravi, vi ste nositelji crkvene časti ali koja obvezuje – noblesse oblige – prvenstveno na duhovnom području da se brinete za naš narod, da ih hranite Kruhom života i vodite Putem koji je Isus Krist. Pa i sva ljepota vanjštine, ures bogoštovlja, kao i materijalna dobra trebaju biti samo sredstvo u ostvarenu tog jedinog cilja: naviještati Krista Gospodina! Neka napreduje i bio duga vijeka Stolni Kaptol Svetoga Križa! Vivat, crescat, floreat!

A sada pristupimo uvođenju u službu kanonika Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku. Neka katedralni župnik predstavi kanonike koje uvodimo u njihovu službu.

Pin It on Pinterest