Govor na svečanosti ustoličenja muftije Aziza Hasanovića 22.09.2012.

mons. Vlado Košić, sisački biskuš

Govor na svečanosti ustoličenja muftije Aziza Hasanovića

Zagreb, 22. rujna 2012.

Poštovani i dragi Muftija, glavni poglavaru  Islamske vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj, gospodine dr. Azisu Hasanoviću!

Pridružujem se iskrenim čestitkama na visokoj dužnosti koju danas preuzimate. U toj su čestitki sadržane i sve najbolje želje da nastavite voditi vjernički puk svoje Zajednice putem kojim ju je vodio Vaš časni predšasnik gosp. Ševko Omerbašić.

A to je – da skratim – jednostavno rečeno: put mira i dijaloga.

Lijepo je ovih dana bilo slušati pohvale plodovima nedavnog posjeta Pape Benedikta XVI. Libanonu, među kojima se čak mogla čuti i ocjena da je tim susretom stvorena alijansa kršćana i muslimana na Bliskom istoku – savez za mir.

Lijepo je što i mi to ovdje, na ovim našim područjima već ostvarujemo i što ćemo to i dalje nastaviti ostvarivati. A to je moguće upravo stoga što je Islamska vjerska zajednica u RH, do sada vođena muftijom Ševkom ef. Omerbašićem, dobila u Vama, štovani muftija Azisu ef. Hasanoviću, mudrog vođu i nadasve dobrog vjernika i čovjeka. U to sam uvjeren, poznavajući Vas već dugi niz godina, u kojima smo, mogu to slobodno i s uvjerenjem reći, postali prijatelji, a naše su vjerske zajednice više puta zajedno branile život od začeća do njegove prirodne smrti, vrijednosti obitelji, pravednosti i čestitosti, kao temelje društva i zajedništva našega naroda. U sve agresivnijoj ateizaciji našega društva mi trebamo zajedno biti brana obezvređivanju vjerskih, i islamskih i kršćanskih, svetinja i sloboda. Ovih dana se u većinskim islamskim zemljama dižu vjernici protiv vrijeđanja proroka Muhameda i mi kršćani im dajemo u tome potporu. No, jednako očekujemo, gdje smo mi većina, potporu drugih vjernika protiv vrijeđanja naših katoličkih svetinja i vrednota.

Vrijeme je, časni Muftija, u što ja nimalo ne sumnjam, da mi, današnji vjerski vođe dademo primjer da je moguće da se naši vjernici zajedno zalažu – za vjeru u Boga i čovjeka, za ideale i vrijednosti čovjekova dostojanstva koja su utemeljena na božanskoj objavi i Božjim neprolaznim zapovijedima, za vjernost načelima dijaloga – njegujući i utvrđujući svaki svoj vjerski identitet jer jedino tako smo ravnopravni subjekti – u međusobnom poštovanju i zajedničkom radu na dobro naroda i svakoga pojedinca u našem hrvatskom društvu.

U tome Vam želim uspjeh i obilje Božjeg blagoslova! Živjeli!

Pin It on Pinterest