Pozdravni govor na Kvirinovo 2012.

mons. Vlado Košić, sisački biskup

Pozdravni govor na blagdan Svetog Kvirina

Sisak, crkva Sv. Krvirina, 04. lipnja 2012.

 

Dragi Siščani, draga braćo i sestre vjernici, čestitam vam i želim sretan i blagoslovljen blagdan sv. Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika, zaštitnika ove župe, našega Grada i Biskupije!

Pozdravljam u našoj sredini mons. dr. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkog i zahvaljujem mu na odazivu da predvodi ovogodišnje euharistijsko slavlje na blagdan našeg nebeskog Zaštitnika! Naime, Sisačka biskupija i Bjelovarsko-križevačka biskupija, dvije su sestre blizanke, utemeljene istog dana, točnije 5. prosinca 2009., s time da je Sisačka biskupija ipak ponovno uspostavljena, budući da je postojala u prvom tisućljeću, o čemu svjedoči i današnji blagdan biskupa Kvirina, sisačkog biskupa iz 4. stoljeća.

Pozdravljam i mons. dr. Valentina Pozaića, pomoćnog biskupa zagrebačkog, koji predstavlja čitavu Zagrebačku crkvu i sjedište naše Metropolije. Preko njega pozdrav i našem metropoliti kardinalu Josipu Bozaniću. Hvala na dolasku!

Pozdrav mnogopoštovanim profincijalima i provincijalkama!

Pozdravljam sve svećenike, na čelu s našim sisačkim monsignorima i kanonicima te dekanima! Pozdravljam časne sestre, bogoslove i sjemeništarce!

Želim uputiti riječ pozdrava i zahvalu što su nas počastili svojim dolaskom i predstavnici civilne vlasti, kako na državnoj, tako i na županijskoj te gradskoj razini.

Pozdravljam narodne zastupnike u Hrvatskom saboru: gosp. Tomislava Karamarka, novog predsjednika najveće hrvatske stranke kojemu želim i molim Božji blagoslov i uspjeh u odgovornoj službi, sa suradnicima g. Brkićem i g. Kujundžićem, gđu Ivanku Roksandić iz Siska, gosp. Ivana Šanteka iz Gline! Hvala vam što ste nam se pridružili u ovom lijepom slavlju!

Pozdravljam u ime sisačko-moslavačke županice prisutnog gosp. Željka Kardaša, predsjednika županijske skupštine, zajedno sa suradnicima! Hvala na dolasku!

Pozdrav i ujedno iskrena čestitka i našem sisačkom gradonačelniku gosp. Dinku Pintariću, budući da je danas i Dan našega Grada! Pozdravljam i gosp. Veljka Novaka, predsjednika gradske skupštine, te sve vaše suradnike. Hvala na vašoj nazočnosti i potpori!

Pozdravljam i gospodu gradonačelnike s teritorija naše Sisačke biskupije, odnosno njihove zamjenike: iz Gline, Petrinje, Hrvatske Kostajnice, Ivanić-Grada i Kutine!

Pozdravljam naše prijatelje iz Szombathelyja iz Mađarske, mjesta gdje je podnio mučeničku smrt naš zaštitnik sv. Kvirin. Srdačno pozdravite vašeg biskupa, mons. Andrasa Vereša koji je prošle godine predvodio misno slavlje na blagdan našeg nebeskog zaštitnika.

Pozdravljam i parohe sisačke: o. Petra Olujića i o. Veselina Ristića iz SPC. Dobro nam došli i hvala vam na vašem sudjelovanju u ovoj našoj svečanosti.

Želim zahvaliti svima vama, dragi naši vjernici, gosti i prijatelji, na ovom zajedništvu i vašem doprinosu da ono bude još ljepše! Prije mjesec dana, upravo pred ovom crkvom sv. Kvirina, održao se velebni Susret hrvatske katoličke mladeži, koji nas je sve potaknuo da se svi još više trudimo učiniti sve za dobrobit naših mladih koji su naša budućnost. Ne umorimo se u tome!

Neka nam je svima, braćo i sestre, lijep i blagoslovljen ovaj dan! Svi smo mi jedno u Kristu koji u njega vjerujemo i koji danas slavimo sv. Kvirina, njegova učenika i mučenika. Neka nas njegovo mučeništvo i primjer požrtvovnosti i vjernosti ujedini u tomu da se i mi žrtvujemo za dobro svih ljudi ovog našeg Grada, naše Biskupije i čitave naše domovine Hrvatske!

Dragi biskupe Vjekoslave, molim, započni ovo euharistijsko slavlje!

Pin It on Pinterest