25. pro 2014.

„Božić je, blagdan rođenja Isusa Krista našega Gospodina! Koliko topline i radosti nosi ovo rođenje, dolazak Sina Božjega na ovaj naš često toliko hladan i sumoran svijet. Pa ipak ne upoznaše to svi i zato smo se mi noćas okupili ovdje da posvjedočimo radost zbog Isusova rođenja“, rekao je sisački biskup Vlado Košić na početku svoje homilije na misi polnoćki u sisačkoj katedrali Uzvišenja svetog Križa. U koncelebraciji bili su kancelar mons. Marko Cvitkušić i katedralni župnik preč. Marko Karača, a služio je đakon Mario Šagolj.

U nastavu biskup se osvrnuo na natpis koji se nalazi na ulazu u Sisak i na kojem stoji „Božićni grad“ te se zapitao što to znači Sisak – Božićni  grad. „Nekima to znači da se Sisak pretvorio u grad bajki. Pa imate tu neke vilenjake, losove i djedove, imate sajam i zabavište, dječji smijeh i igru. To je sve zanimljivo, no pitanje je: je li to stvarno ono što Sisak čini Božićnim gradom? Na jednom sam portalu pročitao komentar da se nikad do sada nije ovako na veliko slavio Božić u Sisku. No, je li to doista pravo božićno slavlje? Odnosno ako je samo to, je li Sisak stvarno pravi Božićni grad? Nije! Jer Božić nije blještavilo reklama ni svjetleći ukrasi, nisu vanjske proslave, nisu igre i zabave, Božić je puno više od toga: Božić je otajstvo naše kršćanske vjere. Bez vjere u Isusa Krista Sisak ne bi bio Božićni grad, a budući da se mi, braćo i sestre, okupljamo u našim crkvama – kroz došašće i u ranu zoru bile su ispunjene sve sisačke crkve vjernicima koji su došli slaviti mise zornice! – budući da mi noćas na ovoj misi polnoćki slavimo Kristovo rođenje, Sisak jest Božićni grad! I bit će zauvijek, i kada se ponovno skinu svjetleći ukrasi, kada nestane sav taj sjaj po našim trgovima i ulicama – ako u našim srcima, u nama, stanovnicima ovoga grada ostane živjeti vjera u Krista Gospodina koji se rodio u Betlehemu prije 2014 godina, po kojemu brojimo godine, koji je obilježio svojim dolaskom ljudsku pa tako i našu hrvatsku i ovu našu sisačku povijest“, rekao je biskup.

Biskupova homilija

Govoreći o Božićnom evanđelju Kristova rođenja, biskup je rekao kako u njemu kada se već čini da Isusov dolazak nitko neće niti primijeti, slušamo izvještaj evanđeliste Luke kako su pastiri, koji su vani pod vedrim nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada doživjeli objavu anđela koji im se javio i pozvao ih: „Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin“. „I tako započinje štovanje Krista kojemu se priprosti pastiri prvi dolaze pokloniti, uz anđeosku pjesmu i objavu: ‘Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!’. Od toga trenutka ta povorka, koju su započeli pastiri, ne prestaje. Kroz čitavu kasniju povijest, već više od 20 stoljeća, ljudi, muškarci i žene, najčešće priprosti, ali i ljudi svih staleža, obrazovanja, svih boja kože, iz svih naroda i jezika, prilaze Kristu i klanjaju mu se. I mi smo, braćo i sestre, dio te povorke, te procesije koja hodočasti Kristu koji se za nas rodio u štali. Ali ne odlazimo više u Betlehem, odlazimo u naše crkve i tu nalazimo živoga Boga, malog Božića, i klanjamo mu se tako što ga priznajemo svojim Bogom i Spasiteljem, što ga darivamo svojim povjerenjem, pjesmom i molitvom, i što tako nastavljamo vjeru koju su prvi prema Isusu Kristu iskazali betlehemski pastiri. ‘Ne bojte se!’ – rekao je anđeo začuđenim i prestrašenim pastirima. I nama ova božićna noć poručuje: dragi Siščani, ne bojte se! Vi poznajete Spasitelja, vi ste ga upoznali, toliki naraštaji Siščana od prvih vjekova do danas! Nisu tako velike teškoće da ih s vjerom u Krista ne bismo mogli pobijediti i da doista ne bismo mogli postati – Božićni grad. To je i moj i naš i vaš Sisak, draga braćo i sestre. Božićni grad u kojem se štuje Isusa Krista, malog Božića, koji se rodio za nas i došao k nama da nam pokaže put ljubavi, put života vječnoga. Tako smo i mi zapravo Betlehem, mjesto u kojem Isus Krist stanuje i u kojem vlada njegov mir“, zaključio je biskup Košić.

Na kraju u ime župe biskupu i svim okupljenima Božić je čestitao katedralni župnik preč. Mako Karača.

Misno slavlje animirao je Biskupijski mješoviti zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju Marijane Boček, a u prepunoj katedrali, uz brojne vjernike misnom slavlju su nazočili i gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, te dogradonačelnici Marko Krička i Vlado Andučić.

{youtube} iw5M9YMDhOA{/youtube}


Pin It on Pinterest