24. pro 2014.

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je u utorak, 23. prosinca Kaznionicu u Glini i tom prigodom predvodio misno slavlje za djelatnike i zatvorenike. U koncelebraciji je bio povjerenik za pastoral zatvorenika vlč. Mario Stjepan Šikić i domaći župnik iz Gline vlč. Ivica Mađer.

U homiliji biskup je istaknuo kako Božić možemo nazvati najvećim radosnim blagdanom u kršćanstvu. „Zašto je Božić tako radostan blagdan? Zato jer gledamo pred svojim očima, očima vjere, malo dijete Isusa. Uvijek kad se rodi dijete, to je radost i veselje za roditelje, čitavu obitelj, svu rodbinu, susjede, a mi gledamo rođenje Isusovo. Danas u Evanđelju imamo rođenje njegovog prethodnika Ivana Krstitelja kojega je rodila Elizabeta jer je bio poslan kao zadnji prorok koji će prethoditi Isusovu dolasku i koji će pokazujući Isusa govoriti: ‘Evo Jaganjca Božjega, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta’. Kada se Ivan rodio, dogodilo se čudo. Njegov otac Zaharija bio je izgubio govor jer nije vjerovao, kada mu je anđeo navijestio, da će njegova žena Elizabeta, a već su oboje bili stari, roditi sina. Ali kada se Ivan rodio, on je progovorio, a sve je obuzelo strahopoštovanje i pitali su se: ‘što će biti od toga djeteta?’ jer su vidjeli čudesa i posebne znakove koji su pratili njegovo rođenje. Mogli bismo reći da su se za svakoga od nas naši roditelji, naši bližnji, na našem rođenju to pitali. Jednako su se rađali i sveci i zločinci, jednako su pred lice svojih roditelja dolazila dječica koja su se poslije razvijala na različite načine, ali svako je dijete Božji dar jer je svaki život svetinja. Život Ivana Krstitelja bio je u funkciji priprave na Isusov dolazak i zato su događaj njegova rođenja pratila takva čudesa. No naše su oči već sada uprte u betlehemsku štalicu gdje je Marija rodila Isusa, to je Djetešce u središtu naše pozornosti“, rekao je biskup te upozorio kako mnogi danas slave Božić na krivi način. „Govore o tome kakve trebaju biti zabave, kupovina, što sve treba uresiti i ukrasiti, da se proslavi Božić, a imamo i takozvane djedove koji hodaju s bijelim bradama i u crvenim odjelima. To nikakve veze nema s Božićem. U središtu Božica nije djed, nije raskoš, nije zemaljsko svjetlo, nego je u središtu božica dijete Isus. Mi u Isusu prepoznajemo Boga i zato se taj blagdan dolaska Boga među nas zove ‘Božić – mali Bog’“.

Na kraju biskup je poručio okupljenima kako bez obzira na razlog zašto su u zatvoru, vrijeme u njemu neka prihvate kao vrijeme milosti koje mogu iskoristiti za svoj duhovni napredak kako bi bili bliže Bogu.

 

 

Pin It on Pinterest