4. ruj 2010.

U nedjelju 5. rujna na početku vjeronaučne i školske godine mons dr. Vlado Košić, sisački biskup predslavio je euharistiju u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku s vjeroučiteljima Sisačke biskupije, tokom koje su zazvali Duha Svetoga za dobar početak i uspjeh predstojeće vjeronaučne i školske godine.

Na početku misnog slavlja biskup Vlado je pozdravio sve vjeroučitelje te predstavio časnu sestru Editu Ćavar koja je imenovana tajnicom u Biskupskom ordinarijatu, a koja će ove godine vršiti službu Predstojnice Katehetskog ureda. Njoj će pomagati dvije njezine zamjenice u odnosu na vjeroučitelje i pitanje vjeronauka u osnovnim i srednjim školama, a to su gospođa Paola Vukčević Lazar i gospođa Gordana Brkanac.

 

U prigodnoj propovijedi biskup Vlado  istaknuo je kako ovu svetu misu slavimo uoči početka školske godine upravo za naše vjeroučitelje i s našim vjeroučiteljima. Drago mi je, doista mi je drago, ovako vas vidjeti. Mi imamo u Sisačkoj biskupiji 110 vjeroučitelja i to je velika snaga naše Crkve naglasio je biskup Vlado i nastavio: „Ja znam da je teško odgajati, stoga koji puta reknem vjeroučiteljima da su oni, nažalost, kao i svi mi koji smo vjerovjesnici, od prilike dvadeset posto uspješni. Kako to? Pa imaju devedeset posto đaka s vrlo dobrim i odličnim ocjenama. To je intelektualni uspjeh koji je vidljiv po ocjenama, a ono iskustvo da upoznaju Boga kao prijatelja, da Ga zavole, da rado sudjeluju u životu Crkve, da se uvedu u zajednicu i da postanu živi udovi Crve, to je odgajanike teže naučiti. Usvajanje tih vrijednosti i nije prvi cilj vjeronauka, već župne kateheze. To je cilj svih župnih zajednica, da one uvode u svoju obitelj nove članove, ali, ipak, da bi to mogli, trebaju imati spoznaju, koja se ne temelji samo na znanju već i na iskustvu. Zapravo duhovna spoznaja objedinjuje i znanje i iskustvo. Stoga je to povezano i nije moguće odijeliti mišljenje da je škola samo primanje intelektualnih spoznaja, a župa, kateheza u župi i sakramentalno zajedništvo uvođenje u iskustvo. Te dvije stvarnosti moramo spajati, imajući na umu da smo pozvani toj djeci pristupati s ljubavlju, darivati im samoga sebe u onom iskustvu Boga i zajedništva koje imamo poručio je biskup vjeroučiteljima i odgojiteljima.

Križ je imati brigu s djecom i odgajati ih. Nekad su stari Grci rekli da su bogovi mrzili one koje su postavili odgojiteljima, nije dakle lako odgajati djecu i mlade, pogotovo danas u suvremenim okolnostima kada toliko negativnih utjecaja djeluje. Često niti u obiteljima učitelji i vjeroučitelji nemaju podršku i potporu, stoga se moramo svi zajedno više truditi, ali i u takvim okolnostima prihvaćati i svoje granice. To je poniznost – priznati da nismo u svemu uspješni. Mi sijemo, a Bog daje da raste, neka bude to Njegova djelatnost, jer ono što mi činimo zapravo su Njegove produžene ruke. Stoga molimo s vama dragi vjeroučitelji, molimo i za vas, molimo i za vaše učenike, vjeroučenike u ovoj novoj školskoj godini da Gospodin učini ono što On želi, da bude više radosti, da bude više iskustva vjere, da bude u tom vašem radu Božjeg blagoslova, da On oplodi ono što mi svojim slabim silama činimo, istaknuo je biskup Vlado.

Pri kraju misnog slavlja biskup Vlado podijelio je trajne mandate petorima vjeroučiteljima Mariji Brajdić, Marini Čupić, s. Karli Ivančić, Sanji Jinek i Mileo Todić, te obznanio imena onih koji su dobili mandate ili suglasnost na predavanje vjeronauka u školi u predstojećoj godini. Vjeroučitelji su pak svojoj novoj predstojnici s. Editi izrazili riječi dobrodošlice te uručili prigodi dar. AS

Pin It on Pinterest