4. ruj 2016.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 3. rujna u katedrali Uzvišenja Svetog križa u Sisku, svečano misno slavlje tijekom kojeg je podijelio dva trajna i petnaest jednogodišnjih mandata vjeroučiteljima s područja Biskupije. U koncelebraciji bili su kancelar mons. Marko Cvitkušić i vikar katedralne župe vlč. Robert Jakica, a služio je đakon Vjekoslav Uvalić.

Na početku homilije biskup je podsjetio kako je danas blagdan svetog pape Grgura Velikog. „Rođen u 6. stoljeću na današnji dan 590. godine postao je rimski biskup. Mi danas znamo često reći kako je Ivan Pavao II. veliki papa, takav je bio i Grgur. Svojim je djelovanjem zadužio čitavu crkvu i doista zaslužuje to ime. Ustanovio je crkveno pjevanje – gregorijanski koral ali i učinio je i druge značajne reforme, a osobito mu je na brizi bilo jedinstvo Crkve“.

U nastavku biskup Košić je rekao kako nam danas Gospodin, u pročitanoj Božjoj Riječi, pokazuje da ako želimo biti njegovi trebamo računati na protivštine. „U Evanđelju smo čuli kako neki pobožni ljudi, farizeji, govore apostolima ‘Zašto činite što subotom nije dopušteno’, protive se tome što oni trgaju klasje i jedu ga. Onda im Isus dadne primjer iz povijesti kako je kralj David u samom hramu dopustio jesti kruhove koje su inače smjeli jesti samo svećenici. Isus im tu suprotstavlja sebe kao novog Davida koji se proglašava gospodarom subote. Možda se nekada u ime nekakvih pobožnih misli ili nakana može Božja volja shvatiti krivo, druge optuživati, zabranjivati i dovoditi do sukoba, ali nama kršćanima norma i kriterij treba biti Krist Gospodin. Ono što je on rekao i naučavao, to je za nas njegove učenike, vrhunska zapovijed“, poručio je biskup te se još osvrnuo i na protivštinu koju je Pavao doživio u Korintu istaknuvši kako su sve do danas navjestitelji Evanđelja izrugivani i prezreni, te to poniženje nažalost ne može izbjeći niti jedan kršćanin, Isusov učenik, onaj koji prenosi drugima ono što vjeruje.

Nakon popričesne molitve okupljenima se obratila i predstojnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije s. Smilja Čirko poručivši kako je važno da vjeroučitelj bude istinski uključen u crkveno zajedništvo „da u njemu raste trajno radeći na sebi kako bi mogao biti prikladan instrument za prenošenje i življenje vjere u Crkvi“. Na kraju slavlja biskup je vjeroučiteljima uručio mandate.

Prije mise u Velikom Kaptolu održana je duhovna obnova za vjeroučitelje i prosvjetne djelatnike, a vodila ju je s. Ozana Krajačić.


Pin It on Pinterest