5. ruj 2016.

U jedinom hrvatskom euharistijskom svetištu, posvećenom Predragocjenoj Krvi Kristovoj, i ove se godine na Svetu nedjelju 4. rujna sabralo oko 70.000 hodočasnika kako bi u Ludbregu, “mjestu najvećeg hrvatskoga blaga”, proslavili Presvetu Spasiteljevu Krv. Od ranih jutarnjih sati tisuće vjernika sa svih je strana hodočastilo u ludbreško svetište kako bi predali svoje molitve i prošnje na zagovor Presvetoj Krvi, koja i 605 godina od čudesnog događaja privlači mnoštvo hodočasnika. Središnjem euharistijskom slavlju u zavjetnoj kapeli Hrvatskog sabora prethodila je svečana procesija kojom je pokaznica Presvete Krvi iz župne crkve Presvetog Trojstva prenesena na prostor slavlja.

Misno slavlje ove je godine predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić uz suslavlje biskupa domaćina mons. Josipa Mrzljaka i bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka i 40-tak svećenika iz više mjesnih Crkava. Među hodočasnicima bili su narodni zastupnici u Hrvatskom saboru na čelu s predsjednikom Željkom Reinerom, predsjednik tehničke Vlade Tihomir Orešković, zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici lokalnih vlasti i drugi političari.

Dobrodošlicu svim hodočasnicima uputio je čuvar svetišta mons. Josip Đurkan, a pozdravnu riječ u ime pokrovitelja Hrvatskog sabora, njegov predsjednik Reiner, koji je istaknuo kako se na ovome svetom mjestu vjernici oduvijek utječu u potrazi za nadom u najtežim trenucima kazavši kako Hrvatska danas vapi za optimizmom i dobrotom te joj je dosta praznih riječi i lažnih obećanja. Zaželio je da ovo sveto mjesto donese ozdravljenje domovine Hrvatske, a predstojeći izbori one koji će služiti svome narodu.

Varaždinski biskup u riječima dobrodošlice podsjetio je kako je zavjet Hrvatskog sabora o izgradnji kapele iz 1739. godine, kojeg je aktualizirao i nadbiskup Alojzije Stepinac 1939. godine, ispunjen tek u slobodnoj Hrvatskoj 1994. godine te istaknuo da je podignuta, ne kao spomenik, nego kao poticaj da se na ovome mjestu moli za domovinu i sve njezine žitelje. Nije li ovo najprikladnije mjesto da se uoči nadolazećih izbora još jednom podsjeti da su parlamentarni izbori važan događaj koji utječe na našu osobnu, obiteljsku, političku, kulturalnu i gospodarsku stvarnost? Izlazak na izbore za vjernike je izričaj kršćanske odgovornosti i istinskog domoljublja, rekao je biskup Mrzljak dodavši kako je uvjeren da ih je danas okupila kršćanska vjera i ljubav prema domovini.

U propovijedi se biskup Košić uvodno osvrnuo na kanonizaciju Majke Terezije, čija je glavna poruka bila ljubav prema bližnjima, osobito prema siromašnima, umirućima i bolesnima. Napomenuo je kako je Krv Kristova, koju se ovdje slavi na poseban način već više od šest stoljeća, upravo znak te velike Božje ljubavi koju je na križu pokazao Krist prema ljudima kad je umro za spas svih ljudi. Podsjetivši da se nalaze na mjestu ispunjenja zavjeta Hrvatskoga državnog sabora, istaknuo je da se ovdje na poseban način katolici mole za domovinu Hrvatsku, za njezinu budućnost, za one koji ju predvode i za sav hrvatski narod. Kako se Sveta nedjelja dogodila tjedan dana prije izbora, pozvao je na molitvu za Domovinu. Pritom je kazao kako vjernici nemaju neku svoju stranku, ali imaju načela kojih se moraju držati da bi pridonijeli dobru domovine i ispunili svoju zadaću da se kao odgovorni članovi našeg hrvatskog društva brinu za njezin napredak, na što ih poziva i Doktrinalna nota o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu, iz 2002. g., u kojoj stoji kako kršćani trebaju djelovati na svim područjima javnog i društvenog života. Sigurno, prvo je načelo djelovanja u javnom životu naša vjera. Živjeli smo dugo, više desetljeća u društvu koje je zatiralo ljudska prava i slobode, među kojima i slobodu vjere. Zato je jasno da se ne smijemo odlučiti poduprijeti one koji i danas ponižavaju nas vjernike i našu vjeru, nego one koji poštuju vjernike, Crkvu i njezino djelovanje. Zato je važno da biramo one predstavnike koji shvaćaju sekularnu državu kao zajednicu u kojoj se poštuju razne autonomije ustanova i djelatnosti, ali koje međusobno surađuju na dobro naroda, a ne one koji shvaćaju sekularnu kao antivjersku državu u kojoj bi se politička moć koristila da bi se ateiziralo hrvatsko društvo jer na žalost i to se danas događa u nekim područjima u RH. Željeli bismo da buduća Vlada štiti naša vjerska i kršćanska uvjerenja priznavajući da su kršćanske vrijednosti utkane u same temelje našega naroda te da je upravo iz vjere niknula i znanost i ukupna kultura koju je Crkva uvijek promicala, a ne kao kada se silom nametao tzv. zdravstveni odgoj u škole protiv volje roditelja i Crkve, rekao je biskup te pozvao da se sluša kandidate kada govore o vjeronauku u školi, koji neki već 20 godina osporavaju, a koji donosi dobre plodove u odgoju i obrazovanju djece i mladih.

Biskupova homilija

Potom se osvrnuo na načelo moralnosti s obzirom da se javni ljudi, koje nose važne i odgovorne službe u našem društvu, trebaju voditi svojom savješću, a zatim i na načelo istine upitavši se kako bi vjernik mogao glasovati za one političare koji ne priznaju istinu o zločinima nad svojim narodom. Posvjedočio je da je u Bruxellesu u lipnju ove godine na izložbi, misi i konferenciji o bl. Alojziju Stepincu zamijetio kako je tom važnom događaju promocije istine o našem hrvatskom svecu i kroz njega istine o našoj hrvatskoj prošlosti sudjelovalo samo pola naših hrvatskih zastupnika, a nisu sudjelovali naši europarlamentarci iz redova tzv. političke ljevice. Zar to ne govori puno o njima?, upitao se biskup Košić prisjetivši se i kako je Hrvatski sabor prije četiri godine ukinuo pokroviteljstvo nad obilježavanjem bleiburške tragedije hrvatskog naroda. Napomenuo je kako su te igre toliko nehumane i protivne ljudskosti da normalnog čovjeka upravo iznenađuje drskost u iznošenju lažnih teza i ustrajavanje da se to najveće stradanje našeg naroda u njegovoj ne tako davnoj povijesti zataška i nitko ne kazni za tolika kršenja ljudskih prava. Također i istina o Domovinskom ratu mora biti kriterij za prepoznavanje istinskih boraca za svoj narod. Ne može voditi hrvatski narod tko niječe istinu da je taj rat bio obramben i prema tome pravedan, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini. Dakle, važno nam je načelo zastupanja istine jer dovoljno je ovaj narod podnosio laži i zavođenja, te nametanja onih “istina” koje su koristile samo pojedincima i elitama, a uništavale narod, upozorio je sisački biskup.

Kao važno načelo istaknuo je i pravednost jer Doktrinalna nota ističe da je nedopustivo podupirati i glasovati za nepravedne programe i zakone. Pitanje pravednosti osobito se očituje u odnosu prema braniteljima Hrvatske koji su u Domovinskom ratu izdržali nadljudske napore, žrtvovali se za domovinu, a političari su na njih u herojski i ispaćeni Vukovar 2013. te na Trg sv. Marka prošle godine slali specijalnu policiju s dugim cijevima. Također se pitamo kako to da političari nisu zaštitili hrvatske branitelje od progona one zemlje koja je počinila agresiju na našu domovinu, a po svojim zakonima ih progoni i sudi. Je li zamislivo da dobiju povjerenje za vođenje ove zemlje oni koji su ponižavali hrvatske ratne invalide koji su više od godinu dana morali prosvjedovati jer ih nitko nije želio čuti?, upitao se biskup te se, ukazavši na nedavni zakon prozvan “Lex Perković”, pitao i hoće li ponovno na vlasti biti oni koji štite najgore ubojice i počinitelje teških zločina nad hrvatskim domoljubima.

Zatim se osvrnuo na načela svetinja, a to su život, brak i obitelj, ukazavši kako je obrana života od začeća, te braka jednog muškarca i žene, kao i njihove obitelji danas prioritetno pitanje za opstojnost hrvatskog naroda. Stoga katolik može poduprijeti samo one koji promiču takvo shvaćanje života, braka i obitelji, poručio je biskup Košić i dodao da hrvatski katolik ne može birati političare koji niječu kršćansko i općehumanističko shvaćanje braka i koji se rugaju i protive Hodu za život, obitelj i domovinu. Ističući kao iduće načelo poštenje kazao je kako poštenje u javnim poslovima nasuprot sveprisutnoj korupciji i kameleonskom mijenjanju stavova uključuje poštivanje Božjih zapovijedi u odnosu prema materijalnom, ali i prema poštivanju nedjelje, roditelja i starijih, čovjekova života od rođenja do prirodne smrti, tuđe imovine, vjernosti u braku, zajednici jednog muškarca i jedne žene, koji podupiru brojnije potomstvo i sve čine što mogu u nesebičnom služenju za dobro svojih bližnjih i cijele zajednice.

Pritom je napomenuo kako su u korupciju utonuli mnogi političari u svim dosadašnjim režimima naše državne neovisnosti i za takve pojedince katolici nipošto ne smiju dati svoj glas. Kao pitanje svih pitanja istaknuo je demografsku obnovu jer je hrvatski narod doživio demografski slom i rapidno propada. Razaberimo: tko se zalaže za poštivanje roditeljstva, ustanovu majke odgojiteljice, punu plaću tijekom čitavog porodiljnog dopusta za rodilje te sigurnost da mlada zaposlenica neće biti primoravana da ne postane majka, a zaposlena majka da može sigurno zadržati svoj posao, upozorio je biskup te sam napomenuo da će mu se prigovoriti da se miješa u necrkvena, građanska pitanja i slobodu savjesti svakog pojedinca. Odgovaram pitanjem: je li se blaženi kardinal Stepinac miješao u politiku kada je u zagrebačkoj katedrali javno i glasno ustajao protiv rasizma i zločina koji su se tada činili u Hrvatskoj, u vrijeme Drugog svjetskog rata? Nije li prijetvorno i licemjerno da oni koji danas Crkvi predbacuju da se previše miješa u politički život, kardinalu Stepincu prigovaraju da se premalo miješao? Čudne li logike!, primijetio je sisački biskup koji je naglasio kako je papa Franjo poručio da je “nekoristan život onoga koji ne živi da bi služio”, dok je nadbiskup Stepinac na euharistijskom kongresu u Varaždinu rekao kako uz Krista pobjednika ništa nije izgubljeno te njega treba moliti da učvrsti u nama katoličku vjeru, da uzmognemo živjeti i umrijeti kao katolici.

Okupljene je potaknuo da u euharistiju stave zahvale za kanonizaciju Majke Terezije, koja uči kako brinuti za siromahe i potrebne, zatim naše političke prilike koje traže našu vjerničku svijest i zauzetost za dobro naroda i našeg hrvatskog društva i države te izvor – a to je Krv Kristova u kojoj smo spašeni i čijom smo ljubavlju očišćeni od grijeha da bismo bili novi Božji ljudi. Molimo da i mi, poput sv. Majke Terezije, budemo spremni žrtvovati se za bližnje, za našu Crkvu i Domovinu, istaknuo je biskup Košić pozvavši okupljene da Krista slijede u ljubavi prema čovjeku i spremnosti na žrtvu. Po tome treba prosuđivati sve one koji se nude da sa svojim sposobnostima preuzmu odgovornost za naš narod i njegovu sudbinu. Molimo se da se pokrenu svi neodlučni i shvate svoju veliku odgovornost te da svi pridonesemo dobru naše domovine. Ni jedan katolik, doista, ne bi smio sljedeće nedjelje ostati kod kuće i ne izići na izbore. Molimo se da se narod koji zavode mediji i lažna obećanja ne prevari, da razborito i odgovorno izabere vlast koja može čitavu zajednicu voditi pravim putem te da hrvatski narod ostane i postane još više “Božji puk”, zaključio je biskup u homiliji.

Liturgijsko pjevanje predvodio je, pod ravnanjem prof. Antuna Kranjčeca, župni mješoviti zbor, kojem se na kraju slavlja u izvođenju zahvalnog himna “Tebe Boga hvalimo” i hrvatske himne “Lijepa naša” pridružio Puhački orkestar Grada Ludbrega.

Nakon mise nastavljene su pobožnosti pred pokaznicom s relikvijom za koju je papa Leon X. izdao bulu 1513. g. i naložio da se narodu izlaže na klanjanje u nedjelju prije Male Gospe. Tijekom čitavoga dana u crkvi i kod kapele održavani su duhovni sadržaji, a mnogobrojni hodočasnici pristupili su ispovijedi sa željom da prime oprost od vremenitih kazni, posebno potaknuti aktualnom Godinom Božjeg milosrđa, te su iznošeći pred relikvijom svoje osobne zahvale, pohvale i molitve jačali svoju vjeru nadahnuti Božjim čudom kojim je 1411. godine odgovoreno na sumnju jednog svećenika za vrijeme euharistije.

I u danima koji su prethodili Svetoj nedjelji proslavljene su mise s hrvatskim biskupima i održana hodočašća i susreti raznih skupina vjernika. U četvrtak i subotu misna slavlja predvodio je varaždinski biskup, a u petak je tradicionalno hodočašće policije predvodio vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Uz brojna vjerska događanja priređeni su i svjetovni sadržaji u okviru manifestacije “Dani ludbreške Svete nedjelje”.


Pin It on Pinterest