17. lis 2010.

Proslavu Dana Kuće sv. Vinka Paulskog u Oborovu, održanu 18.
listopada, svojim dolaskom uzveličao je mons. Vlado Košić, biskup
sisački, koji je predvodio misno slavlje i krstio petogodišnjeg
Želimira.
Svečanom misnom slavlju u kapeli Kuće sv. Vinka u Oborovu nazočili su brojni uzvanici. Sve njih srdačno je pozdravila ravnateljica zagrebačkog Caritasa s. Jelena Lončar. Naglasila je da joj je posebno drago da ovu kuću prvi put posjećuje kao sisački biskup mons. Vlado Košić, a srdačnu dobrodošlicu uputila je i ravnateljci Caritasa Sisačke biskupije gospođi Kristini Radić.

 

 

Biskup Košić predvodio je misno slavlje uz suslavitelje: oborovskog župnika vlč. Stjepana Levanića, popovačkog župnika vlč. Matu Draganovića – koji je za Oborovo donio i novčani dar prikupljen prigodom smotre za Dan kruha i zahvale za plodove zemlje – i vlč. Dragutina Goričanca, povjerenika za osobe s invaliditetom Zagrebačke nadbiskupije. Časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove predvodile su sviranje i pjevanje.
U prigodnoj homiliji mons. Košić tumačio je perikopu iz evanđelja po Luki koja govori o navjestiteljskom poslanju apostola. Podsjetio je okupljene da je sveti pisac po struci bio liječnik, te da njegov opis Kristovog djelovanja posebnu pažnju posvećuje Isusovom ljekovitom odnosu prema čovjeku. Istaknuo je da je Isusov odnos prema bolesnom, slabom i grješnom čovjeku bio ljekovit, te da je ozdravljao ne samo bolesno ljudsko tijelo svojim dodirom, nego i njegovu bolesnu dušu svojom riječju. Rastumačio je kako smo svi kao krštenici – kao ljubljena Božja djeca – pozvani nasljedovati Kristov primjer i biti jedni drugima lijek. Primijetio je da su to na poseban način djelatnici ove ustanove njezinim korisnicima kojima, uz medicinsku njegu i drugu skrb, pružaju i svoju ljubav i nježnost. Na taj načim im ublažavaju tegobu svakodnevnog nošenja križa njihovog invaliditeta.
Tijekom misnog slavlja biskup Košić krstio je korisnika kuće petogodišnjeg Želimira.

Potom je uslijedio kulturno-zabavni program korisnika. Najavljujući program voditeljica Kuće sv. Vinka Mateja Petrić pozdravila je uzvanike, posebno zahvalivši dobročiniteljima i prijateljima kuće, među kojima i kum malog Želimira, koji je sa svojim prijateljima obnovio veliki broj prozora na Kući sv. Vinka otvorenoj prije dvadeset sedam godina.

 

Pin It on Pinterest