27. lis 2019.

Svoj pastoralni pohod Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću sisački biskup Vlado Košić započeo je u četvrtak, 24. listopada, a završio u nedjelju 27. listopada 2019. godine.

U pratnji župnika fra Roberta Ćibarića biskup je u četvrtak posjetio Osnovnu školu braće Radića, Dječji vrtić „Proljeće“ i Dom za starije i nemoćne „Aura“ u Kloštru Ivaniću te Osnovnu školu Josipa Badalića u Graberju Ivanićkom. Tom prilikom nezaobilazan je bio i posjet sestrama karmelićankama u Karmel sv. Male Terezije, Školskim sestrama franjevkama u njihovom samostanu, kao i braći franjevcima čiji je samostan sv. Ivana Krstitelja ujedno i sjedište Župe.

Tog se dana biskup susreo sa župljanima, Župnim pastoralnim i ekonomskim vijećem, volonterima Caritasa, članovima Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži, župnim zborom, zborom mladih, članovima molitvene zajednice. U ugodnom razgovoru, predstavnici pojedinih župnih zajednica upoznali su biskupa s radom i aktivnostima koje se provode u Župi te izrazili svoje zadovoljstvo zauzetošću kojom svećenici fra Robert Ćibarić, fra Franjo Vuk i fra Krunoslav Kašnar, potiču rast međusobnog zajedništva i aktivnijeg uključivanja u život Župe svih župljana.

U nedjelju je biskup završio svoj pohod svečano proslavivši svetu misu i moleći za župu s okupljenim vjernicima. Izrazio je svoju zahvalnost za gostoprimstvo u svim institucijama koje je posjetio i svim župljanima, redovnicima i svećenicima na njihovom angažmanu u životu Župe.

U homiliji je sve okupljene, prema evanđeoskom primjeru ohola farizeja i ponizna carinika, potaknuo da se u molitvi i životu ne uzdižemo, nadimamo i shvaćamo većima od drugih čekajući priznanje i javnu pohvalu za svoja dobra djela koja ionako u tom slučaju činimo samo radi sebe, već da prihvatimo, poput carinika, da smo svi grešnici, samo što toga nismo svi svjesni. Ispravan stav pred Gospodinom je poniznost. Na latinskom jeziku poniznost je humilitas, od čega dolazi riječ zemlja; stoga bi ponizan čovjek bio onaj koji čvrsto hoda po zemlji, svjestan onoga što i tko jest pred Bogom i u odnosu prema drugima. Bog se sam ponizio iz ljubavi, a kako onda mi možemo misliti da smo bolji od drugih? Biskup je dalje nastavio s poticajem da molimo za milost kako bismo uvijek prepoznali Boga u bližnjemu, da ne prođemo pokraj njega i ne prepoznamo ga te da poput svetog Pavla ustrajemo, odupiremo se zlu i sačuvamo vjeru. Nagradu ćemo sigurno primiti ako se borimo za ono što je vječno.

Na kraju svete mise župljanka Zorica izrazila je zahvalnost Ocu biskupu za njegov pohod, riječi podrške i ohrabrenja, ali i njegovu redovitu prisutnost i brigu za vjernike ove Župe.

Pin It on Pinterest