26. lis 2019.

U subotu, 26. listopada, u tjednu uoči svetkovine Svih Svetih, održana je tradicionalna misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle branitelje s područja Otoka Ivanića. Ujedno je obilježena i obljetnica osnutka 65. samostalnog bataljuna ZNG-a, postojbi kojoj su najviše pripadali branitelji s ovog područja.

U prijepodnevnim satima održana je komemoracija i polaganje vijenaca u Parku hrvatskih branitelja, a zatim je u župnoj crkvi i Svetištu Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću održana sveta misa koju je predvodio biskup u miru mons. Juraj Jezerinac, bivši vojni ordinarij, u koncelebraciji s domaćim župnikom i rektorom Svetišta fra Robertom Ćibarićem, povjerenikom za pastoral branitelja Sisačke biskupije vlč. Mladenom Vidakom i župnikom župe sv. Petra ap. u Ivanić-Gradu vlč. Brankom Koretićem. Misi su uz domaće vjernike nazočili brojni branitelji ovoga područja te njihove obiteljima, kao i obitelji poginulih i umrlih branitelja.

Mons. Jezerinac se obraćajući okupljenima u homiliji posebno dotaknuo evanđeoske poruke obraćenja, naglasivši važnost života s Bogom, jer je život bez Boga koban za svijet, čovjek postaje agresivan, ratoboran, želi osvajati. Istaknuo je kako samo obraćeni čovjek koji nastoji živjeti prema Božjim zapovijedima i evanđelju može biti graditelj mira: „Blago čovjeku koji osjeća mir, koji se obratio i spreman je prihvatiti Božju volju“.

Biskup je izrazio svoje zadovoljstvo zbog obilježavanja i čuvanja uspomene na sve hrabre momke i djevojke čija je ljubav prema Domovini nadjačala čak i ljubav prema obitelji; na „one koji su dali svoj život kako bismo mi mogli živjeti, a koje je krunica koju su nosili oko vrata trajno podsjećala na molitvu i bila znak milosrđa i ljudskosti“.

Po završetku svete mise okupljeni su se uputili u Spomen sobu branitelja Kloštra Ivanića i nastavili druženje u prostoru pučkog doma.

Pin It on Pinterest