8. ožu 2015.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u petak 6. ožujka i u nedjelju 8. ožujka župu Uznesenja BDM u Pešćenici. Tom prigodom biskup je u pratnji župnika vlč. Branimira Motočića posjetio kapelu Sv. Josipa u Cerju Letovanićkom, kapelu Srca Isusova i Marijina u Ogulincu, Područnu školu Pešćenica, te se susreo s Pastoralnim i Ekonomskim vijećem, članovima Schönstattske obitelji, kao i članovima drugih župnih zajednica i aktivnim vjernicima.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 8. ožujka misnim slavljem u župnoj crkvi koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Branimirom Motočićem, a služio je đakon Daniel Milan Jurić.

Na počeku u ime župljana biskupu je na pohodu i susretima zahvalila gđa Ivana Rajković Krčelić.

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako začudo danas Isusa promatramo u srdžbi i gnjevu. „Neki kažu da bi radije da evanđelisti nisu zapisali tu zgodu jer da nekako ne priliči Isusu da se ljuti i da tjera trgovce iz hrama. On je uvijek bio pun blagosti, pristupao je grešnicima s posebnom tankoćutnošću, bolesnike je liječio, djecu grlio. Nikoga nije osuđivao niti od sebe odbacivao, a ipak ovdje, sva četiri evanđelista zapisuju kako tjera trgovce iz hrama. Ali, Isus je znao biti i ozbiljan, istinit. Njegova riječ i geste nekada su znale poprimiti i vrlo odlučne izraze. Evo tu je dakle pred Pashu, pred ulazak u Jeruzalem i preuzimanje svoga trpljenja učinio gestu kojom je želio poručiti da je hram zapravo On sam i da smo mi živi ljudi hram Božji. Kada je Židovima rekao da će za tri dana podići hram ako ga oni razruše, a koji su oni gradili četrdeset šest godina, oni su se tome čudili i nisu shvaćali da je zapravo govorio o hramu svoga tijela jer nakon što je ubijen za tri dana je uskrsnuo. Kada se to i dogodilo učenici su povjerovali u njega i sjetili su se njegovih riječi“, rekao je biskup te dodao kako je Isus danas pokazao i jednu silovitost u tome što očekuje od nas. „On očekuje jednu hrabru odluku da u svom životu ne dopustimo da išta smeta našem odnosu prema Bogu, a to znači i našem odnosu prema čovjeku. Ako je svaki kršćanin hram Duha Svetoga onda smo mi dužni poštivati svakog čovjeka i u njemu vidjeti hram Božji“, rekao je biskup te još na kraju progovorio o Godini braka i obitelji u biskupiji te stavio okupljenima na srce da mole i podrže obitelji, a osobito one s više djece.

Na kraju biskupu se na pastoralnom pohodu zahvalio vlč. Motočić. „Biskupski križ oko vrata koji se zove pektoral opominje biskupa da s tim križem nosi u svom srcu svoju biskupiju i svakoga njezinog člana, ali i da se žrtvuje za njih. U ova dva dana kada ste bili kod nas mi smo to doista mogli osjetiti. To osjećamo i u drugim vašim djelima, govorima i nastupima  koje poduzimate. Zahvaljujemo Vam na tome i na ovim danima i obećavamo slušati vašu pastirsku riječ i nositi Vas u molitvama“, zaključio je vlč. Motočić.


Pin It on Pinterest