10. ožu 2015.

Na treću korizmenu nedjelju, 8.ožujka 2015. godine u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Sunji okupili su se krizmanici Dubičko – kostajničkog dekanata na susret sa sisačkim biskupom, mons. Vladom Košićem.

Susret je osmišljen kao molitveno – meditativno okupljanje krizmanika i njihovih roditelja s ciljem ispravne duhovne priprave za primanje sakramenta sv. Potvrde.

Osim biskupa Košića susretu su nazočili kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, voditelj Povjerenstva za pastoral mladih vlč. Branko Koretić, predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko te upravitelji i vjeroučitelji župa Kratečko, Gušće, Prelošćica, Hrvatska Dubica, Hrvatska Kostajnica, Donji Kukuruzari i Divuša, predvođeni domaćinom, sunjskim župnikom vlč. Ivanom Faletarom.

Susret je započeo Klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u kojem su sudjelovali mladi iz svih župa uz predmolitelja vlč. Koretića. Razmatrani su darovi Duha Svetoga, koje će mladi u punini primiti na dan sv. Krizme. Meditativne tekstove povezivala je glazba koju su puni vedrine izveli članovi zbora mladih sunjske župe, predvođeni voditeljicom Nikolinom Blažević, uz glazbenu pratnju njenog brata Mateja.

Nakon molitvenog dijela, krizmanicima i njihovim roditeljima najprije se  obratio mons. Marko Cvitkušić, koji će sakrament sv. Potvrde podijeliti mladima u Kratečkom , Gušću i Prelošćici. Pozvao je krizmanike da nakon primanja sakramenta kršćanske zrelosti, produbljeno nastave živjeti svoju vjeru, potkrepljujući je molitvenim i sakramentalnim životom, te razvijanjem stava osjetljivosti za potrebe i patnju drugoga. Ovu zahtjevnu zadaću bit će im nemoguće ispuniti ako ne budu imali potporu roditelja i kumova. Stoga je svoje toplo izlaganje mons. Cvitkušić završio riječju upućenu odraslima: „Pratite ih! Ne dopustite da sami pohađaju sv. Misu! Rastimo zajedno u ljubavi s Kristom, bez kojega nam je nemoguće načiniti niti jedan,jedini zemaljski korak!“

Susret je obraćanjem mladima završio biskup Vlado Košić. Svim prisutnima koji skrbe o njihovoj budućnosti uputio je pitanje: Što će biti od ove djece nakon sakramenta Potvrde? Hoće li ona biti dvotočje početka njihovog snažnijeg kršćanskog svjedočenja ili trenutak udaljavanja od Crkve i vjere, kao nečeg suvišnog i nepotrebnog?

Prva karika lanca koja će ih izvesti od završene priprave sakramenta Krizme do aktivnog kršćanskog života svakako je njihovo najbliže obiteljsko okružje. Upravo ta „kućna Crkva“ treba stvoriti temelj na kojem će mladi po svom uvjerenju,a ne samo tradicijskom nasljeđu susresti živoga Boga i svakodnevno otkrivati Božje čudo ljepote postojanja. Kao najveći roditeljski dar djeci, biskup je istaknuo dar svjedočenja ljubavi i plemenitih djela, jer tada roditelji postaju „živa propovijed“ koja jedina može nadahnuti srca mladih, koji usprkos varavim ponudama suvremenog svijeta i danas traže i trebaju Boga, možda više nego ikada prije.

Gordana Brkanac

Pin It on Pinterest