1. pro 2019.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak, 28. studenoga i u nedjelju, 1. prosinca župu Oborovo te se tom prigodom u pratnji domaćeg župnika Ivana Miškića susreo sa zauzetim vjernicima i krizmanicima kao i posjetio caritasovu kuću Sv. Vinka Paulskog. Pastoralni pohod završio je u nedjelju 1. prosinca u 11 sati svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi koje je predvodio biskup u zajedništvu s domaćim župnikom, a na početku je biskupa u ime svih župljana pozdravila gđa Ana Munić.

U homiliji biskup se osvrnuo na došašće i početak nove liturgijske godine, istaknuvši kako se advent ne nalazi u rasvijetljenim ulicama gradova i konzumaciji pića i hrane, već u nama kao priprema za dolazak Isusa našeg spasitelja. „Mi zapravo slavimo Isusov dolazak i pripremamo se za blagdan njegova rođenja, najveći događaj u ljudskoj povijesti, trenutak kada je Sin Božji postao čovjek i rodio se kao dijete, postao jedan od nas i došao da živi s nama. Došao je kako bi nam pokazao što je to pravi ljudski život te kako da  ostvarimo puninu, radost i smisao svog života. Isus je prvi puta došao prije više od 2000 godina i mi vjerujemo da Isus ima ponovno doći. Kada je raspet i treći dan uskrsnuo, a nakon što se 40 dana ukazivao apostolima i na nebo uzašao, to je i navijestio. Tako nam i u današnjem Evanđelju govori kako trebamo biti budni i čekati njegov dolazak jer ne znamo kada će doći, ne znamo dana i časa. On kaže, kada bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Tako i mi moramo biti neprestano budni i pripravni na Isusov drugi dolazak… Ima još jedan, treći njegov dolazak, koji je također vrlo važan, zapravo za naš život on je najvažniji, a to je sada. Isus dolazi neprestano, on je i sada s nama jer je uskrsnuo da po svom Svetom Duhu, kojeg nam je dao, bude među nama prisutan u sve dane do svršetka svijeta“, rekao je biskup pojasnivši kako je Krist prisutan u Euharistiji u kruhu života, u svom uskrsnulom tijelu, da nas nahrani kako bismo bili sposobni živjeti ne samo zemaljskim već i nebeskim životom.

Na kraju biskup se osvrnuo i na život ove župe pozvavši okupljene da u ovom adventskom vremenu posebno mole na nakane za duhovna zvanja i da bude više djece jer bez njih nema budućnosti. „Kada idemo ususret Božiću moramo se zamisliti što bi bilo da Marija nije htjela roditi Isusa? Mogla je reći Gabrijelu: neću! No, Božić se dogodio zato jer se ona nije bojala, tako i naši roditelji danas trebaju imati hrabrosti prihvatiti djecu. Nikako se ne smiju bojati samo za sebe i svoju komociju te odbaciti djecu jer će na kraju života biti sami bez potomstva, djece i unučadi, a od toga nema veće žalosti“, upozorio je biskup te na kraju zaključio kako je poruka adventa i ove nedjelje da je Krist blizu i da želi biti s nama, da nas voli i da je došao donijeti svakom srcu mir.

 

Pin It on Pinterest