29. stu 2015.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 26. studenoga i u nedjelju 29. studenoga župu sv. Jurja u Maloj Gorici. Tom prigodom biskup je posjetio kapelu Sv. Barbare u Brestu, područnu školu u Maloj Gorici, kao i kapelu MB Snježne i dom za starije i nemoćne osobe „Biskup Josip Lang“ u Maloj Gorici. Biskup se susreo i s pastoralnim i ekonomskim vijećem, zajednicama vjernika i aktivnim župljanima.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 29. studenoga svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Mladenom Vidakom.

U homiliji biskup je istaknuo kako danas započinje došašće, a kako nam prva nedjelja govori o ponovnom Isusovom dolasku. „Mi znamo, kao vjernici, da svaki ljudski život ima svoj kraj i da svakom čovjeku kao osobi dolazi u susret Gospodin, te se nadamo da ćemo stati pred njegovo lice kao što kaže kaže sv. Pavao kada najavljuje da ćemo u nebu gledali Boga licem u lice te ćemo ga bolje upoznati nego sada kada ga gledamo kao u zrcalu i kada smo u jednom otajstvenom odnosu prema Bogu. To je i za naš osobni i zajednički životni put opomena i jedno upozorenje da ćemo stati pred lice Božje. U vremenu došašća mi se posebno na početku susrećemo s tom činjenicom da će jednoga dana i svijet završiti i da će povijest čovječanstva doći do svoga kraja. Čuli smo u Evanđelju kako nam Gospodin govori  da će prije toga doći do potresa i različitih prirodnih katastrofa, ali nas on ohrabruje riječima: ‘vi podignite glave jer približilo se vaše otkupljenje’. Mi kršćani bismo trebali iščekivati Gospodina s nadom jer je to susret čitavog čovječanstva s Gospodinom sucem koji sudi žive i mrtve po njihovim djelima, ali njegova pravednost je pravednost ljubavi i milosrđa. Zato se mi uvijek nadamo da će taj susret s njime za nas biti spasonosan. On je i došao na ovaj svijet da život svoj dadne kao otkupninu za sve nas, ne da svijet sudi, nego da svijet spasi. Zato su i ti govori, znakovi i najave posljednjih vremena i suda za nas vjernike prilika da razmišljamo o smislu ljudskoga života i smislu povijesti jer je na kraju svega Bog onaj kome idemo i koji ide nama u susret“, rekao je biskup te na kraju podsjetio kako je ovo Godina očeva i majki u Božjem milosrđu u našoj Biskupiji pozvavši sve na molitvu za život i duhovna zvanja.

Na kraju biskupu je na dolasku zahvalio domaći župnik vlč. Vidak. On je istaknuo i kako ova župa, koja ove godine slavi 340 godina svog postojanja, broji tek 220 obitelji, ali da je crkva uvijek puna jer su župljani veoma aktivni i svjesni vjernici.


Pin It on Pinterest