27. stu 2015.

Tradicionalni susret prijatelja i stipendista Biskupijske zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ održan je u petak 27. studenoga u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Susretu je uz osamdeset i osam ovogodišnjih stipendista, prijatelje Zaklade, domaćina sisačkog biskupa Vladu Košića, ravnatelja Zaklade dr. Domagoja Moslera nazočila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Na početku sve okupljene je pozdravio dr. Mosler izrazivši svoje zadovoljstvo što je ove godine odabran najveći broj stipendista do sada i sto je Zaklada uspjela povećati mjesečni iznos stipendije na 800 kuna. „Ovim putem zahvaljujem svim prijateljima Zaklade što dugi niz godina podupiru školovanje naših studenata i prepoznaju njihov potencijal i potrebu“, rekao je dr. Mosler.

Obraćajući se okupljenima biskup Košić je podsjetio kako Zaklada ima 42 prijatelja, te kako mu je veliko zadovoljstvo što je od danas prijateljica Zaklade i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. „Iznimna mi je čast da od sada među prijatelje Zaklade možemo staviti i Vas Predsjednice. Prijatelji nisu samo oni koji nam pomažu financijski nego su to i ljudi koji svojim autoritetom i ugledom daju potporu Zakladi“, rekao je biskup nakon čega je u znak zahvalnosti darovao predsjednici Grabar-Kitarović repliku Kvirinove svjetiljke iz 4. stoljeća.

U svom obraćanju Predsjednica je izrazila uvjerenje kako će stipendije biti iskorištene na najbolji mogući način te kako će biti poticaj stipendistima da nakon završenog studija svoja znanja i sposobnosti ulože u razvoj i napredak svoga zavičaja i svoje domovine. „Uvjerena sam da ćete u svome djelovanju znati cijeniti ovu velikodušnu gestu darivanja i povjerenja kojima ste obdareni“, kazala je Predsjednica, te izrazila zadovoljstvo što je Sisačka biskupija našla mogućnost pružiti potporu mladima u njihovu studiju, osobito stoga što na području Sisačko-moslavačke županije i Biskupije žitelji u velikoj mjeri još osjećaju posljedice okupacije i rata. Na kraju svoga obraćanja predsjednica Grabar-Kitarović čestitala je biskupu Košiću, ravnatelju Zaklade dr. Mosleru, članovima Povjerenstva i prijateljima Zaklade na ustrajnosti u ovom plemenitom pothvatu „koji ima nemjerljivo značenje za sve korisnike Zaklade, ali i za grad Sisak, za Županiju i za cijelu Hrvatsku“.

Na kraju, u ime ovogodišnjih stipendista okupljenima se obratila stipendistica Marija Mitar.  Zahvalivši svima koji su kroz rad Zaklade pokazali djelotvornu ljubav, a osobito biskupu Košiću, izrazila je svoju nadu da će ta ljubav postati učiteljica stipendista. „Nađemo li se u takvoj prilici, trebamo biti prvi koji će pružiti ruku pomoći potrebitima baš kao što ju je nama pružila Zaklada ‘Fra Bonifacije Ivan Pavletić’ jer Bog od nas ne traži ništa osim da postupamo pravedno, ljubimo dobrotu i skromno hodimo s njim“.

U glazbenom dijelu susreta sudjelovali su prijatelji Zaklade mezzosopranistica Tihana Herceg Ivšić i pijanist Karlo Ivančić, a nakon završetka programa Predsjednica se susrela s prijateljima i stipendistima Zaklade.


Pin It on Pinterest