16. ruj 2016.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 15. rujna župe sv. Ilije proroka u Maji, Ranjenog Isusa u Maloj Solini i sv. Ivana Nepomuka u Glini.

Pastoralni pohod započeo je susretom s vjernicima u ‘kapeli’ (bivšem društvenom domu) u Dolnjakima gdje se zajedno s njima pomolio i razgovarao o aktualnoj situaciji, stanju i poteškoćama. Zatim je posjetio i kapelicu Gospe Žalosne u Prijeki, koju je nakon Domovinskog rata dao izgraditi domaći sin, mons. Mijo Liković, umirovljeni svećenik riječke nadbiskupije.

Nakon toga biskup je pohodio i Područnu školu u Maji, kao i Osnovnu i Srednju školu u Glini, gdje se susreo s ravnateljem osnovne škole gosp. Milanom Davidovićem, ravnateljicom srednje škole gđom Marijom Margušić Novosel, nastavnicima, vjeroučiteljima i učenicima tih škola. Učenici Srednje škole imali su i  prigodni program dobrodošlice, a na kraju su postavili neka zanimljiva pitanja biskupu. U svim školama biskup se obratio i prisutnim učenicima s poticajem da budu vrijedni i marljivi u stjecanju znanja, ali isto tako da rastu u dobru i vjeri, u čemu im od osobite pomoći može biti vjeronauk.

Popodnevni dio pohoda nastavljen je posjetom gradilištu obnove župne crkve Ranjenog Isusa u Maloj Solini, gdje su inžinjeri Izvođača radova izvjestili prisutne koje su radove izvršili i što slijedi dalje u obnovi crkve. Na povratku smo zastali i kod kapelice Gospe Lurdske u Hađeru, gdje su mještani radosno dočekali biskupa. Zatim smo otišli i u filijalnu kapelu sv. Blaža u Novom Selu Glinskom. U razgovoru s prisutnim mještanima istaknut je problem depopulacije sela, odlaska mladih, a i velikih ratnih stradanja.

Završetak pastirskog pohoda bio je u Glini. Najprije u vrtiću ‘Bubamara’, a zatim u župnoj dvorani s raznim zajednicama vjernika glinske župe: Marijinom Legijom, molitvenom zajednicom, Caritasom, grupama za čišćenje crkve, Marijinom Legijom mladih, Nazaretskom grupom, ministrantima, čitačima, dječjim zborom, zborom mladih, župnim zborom, župnim ekonomskim i pastoralnim vijećem. Svi oni biskupu su ukratko ispričali što i kako djeluju, koliko ih ima, kada se okupljaju, zašto se okupljaju… Na kraju je biskup svima zahvalio na svemu što daju od sebe za dobrobit svoje župne zajednice i naglasio kako je u svemu tome bitno koliko to činimo s ljubavlju, a ono što je učinjeno s ljubavlju pred Bogom je veliko i važno.

Pastirski pohod biskup će završiti i euharistijskim slavljima s vjernicima u nedjelju 18. rujna u župnim crkvama u Maji i Glini.


Pin It on Pinterest