17. ruj 2016.

U sklopu rujanskih Dana sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve grada Petrinje u Domovinskom ratu, te razaranja našeg grada u rujnu 1991.godine, u župnoj crkvi Svetog Lovre služena je, u petak 16. rujna, sveta misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata.

Misu je predvodio vlč. Mladen Vidak, povjerenik Sisačke biskupije za pastoral branitelja koji je kazao kako je zanimljivo da Crkva danas slavi dva mučenika, Kornelija i Ciprijana. „Zašto sam ih spomenuo. Upravo danas su oni u kalendaru, no razmišljajući o velikim stvarima, kao što je Domovina, obitelj, u temelju svih tih velikih stvari stoji žrtva. U temelju života rekao bih da je svatko od nas izrastao na temelju žrtve, žrtve naših roditelja, koji su uložili svoj trud i svoju ljubav u naš život, u naše dane”, rekao je Vidak.

Dodaje kako je danas nekako sve manje osjećaj i potreba čovjekova da se žrtvuje. „Domovina je velika stvar i upravo je Bog tražio žrtvu za tu Domovinu. Sve one koje je pozvao k sebi preko mučeničke smrti, bilo branitelje, bilo civile, svi oni su rekao bih, kao jedni kamenčići u mozaiku Lijepe naše. Tako je žrtva ugrađena u temelje naše Hrvatske, tako je upravo posvećena Kristovom žrtvom na Veliki petak”, dodaje Vidak.

Također podsjeća kako su se apostoli žrtvovali. „Svi su učinili najviše što su mogli. U prva vremena, Crkva je na poseban način cijenila mučenike. Oni su smatrani kao zvijezde na nebu. Upravo potaknuti tim primjerom i mi smatrajmo i držimo mučenike za Lijepu našu, zvijezde na nebu i nešto najvrjednije što Crkva u Hrvata ima”, zaključio je Vidak.

Jedan od onih koji su preživjeli strijeljanje kod Vile Gavrilović je i Dražen Cerjak. „Svake godine dođemo tu, obilježimo to, poklonimo se dečkima koji su strijeljani. Inače nas je pet preživjelo. Teško je, stegne oko srca, sjećanja ostanu, svake godine trag je velik. Mladi smo bili tada, sada smo stariji, ali uvijek prođu razmišljanja oko toga”, rekao je Cerjak.

Svetoj misi nazočili su predstavnici gradske i županijske vlasti, brojnih udruga, policije i hrvatske vojske kao i ministar branitelja Tomo Medved.

Pin It on Pinterest