16. ruj 2016.

U srijedu, 14.rujna 2016. u Križu je održana proslava župne svetkovine Uzvišenja Sv. Križa.

Uz domaćeg župnika vlč. Božu Pinjuha, sv. Misi su nazočili svećenici Ivanićgradskog dekanata, brojni vjernici, među kojima i načelnik Općine Križ, gosp. Marko Magdić sa suradnicima.

Misno slavlje predvodio je fra. Silvio Šćepanović. U nadahnutoj propovijedi on je istaknuo kako je križ bit našeg čovještva, naše osobnosti i naše ljudskosti. Apostrofirajući misao sv. Atanazija naglasio je da je Križ Gospodinov jedino mjesto gdje je Bog postao čovjekom, da bi čovjek postao Bogom, jer se ondje suobličujemo najdubljem smislu Božjeg otajstva. Križ je mjesto gdje svaki ljudski besmisao, svaka patnja i bol bivaju sabrani u jedinstveno otajstvo smisla otkupljenja i spasenja. Propovjednik je istaknuo i opasnost suvremenog liberalnog demokratizma koji želi prihvatiti Isusa bez Križa, dok je komunizam uzeo samo križ bez Isusa i „preodjenuo“ ga u militarističke torture i krvoprolića.

Nakon Euharistijskog slavlja održan je objed kojem su uz svećenike, prisustvovali i članovi novoizabranog Župnog pastoralnog vijeća, te župnikovi suradnici pri blagoslovu obitelji.

Pin It on Pinterest