19. kol 2011.

Drugo hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke predvodio je u subotu 20. kolovoza ove godine mons. Vlado Košić, sisački biskup s brojnim svećenicima svoje biskupije te petnaestak tisuća vjernika.

Hodočašće je započelo dan ranije u petak 19. kolovoza Prvim hodočašćem mladih Sisačke biskupije koji su više dana pješačili do Marije Bistrice iz Petrinje, Siska i Ivanić – Grada. Tokom popodnevna mladi su nekoliko radionica pripremali večernji program kojemu se pridružio biskup Košić. Mladi vjernici svojem su biskup prezentirali prekrasna svjedočanstva o ljetnim duhovnim susretima ostvarenih u Malom Lošinju i Taizeu u Francuskoj, nakon čega su na bistričkoj Kalvariji upriličili put svjetla koje je predvodio biskup Košić. Prvi dana hodočašća završio je bdijenjem u bistričkoj bazilici u noćnim satima.

Središnji dio hodočašća vjernika Sisačke biskupije bilo je euharistijsko slavlja koje je uz koncelebraciju brojnih svećenika predslavio mons. Vlado Košić, te na kojem su sudjelovali članovi brojnih udruga i društva s područja Sisačke biskupije predvođeni Dragom Martinacom, sisačkim dogradonačelnikom.

Za vrijeme misnog slavlja sisački biskup otvorio je godinu Mladih u Sisačkoj biskupiji: „Ovdje smo okupljeni kao pripadnici drevne a nedavno obnovljene Sisačke biskupije. Naš ovogodišnji, drugi po redu, zajednički dolazak na Mariju Bistricu bit će na neki način – od sada – početak nove pastoralne godine i stoga bismo ovdje, razmišljajući s Marijom i moleći njezin zagovor, željeli pronaći one glavne poruke koje bi trebale određivati ukupni naš pastoralni rad u našoj Biskupiji. Mislim da neću ništa novo reći kad vas sve podsjetim da će sljedeće godine, točnije 5. i 6. svibnja naša Sisačka biskupija biti domaćin Susreta hrvatske katoličke mladeži. Stoga želim danas proglasiti pastoralnu godinu 2011./2012. Godinom mladih u našoj Biskupiji. Pastoralnu mladih trebalo bi dati prioritet u svim našim i svećeničkim i laičkim inicijativama, kako na području čitave Biskupije, tako i na području pojedinih župa i dekanata. Dakako, posebnu pozornost mladima željeli bismo da poklone naše obitelji.“ kazao je biskup Košić proglašujući Godinu mladih za Sisačku biskupiju.

„Potičem stoga braću svećenike da se posvete radu s mladima, da se uključe i naši vjeroučitelji, te napose mladi kao animatori i voditelji pojedinih aktivnosti u župama i na drugim razinama da bi se prošle te pripremljene kateheze koje žele obogatiti i pripremiti naše mlade za susret s drugim mladim katolicima na SHKM u svibnju sljedeće godine.

Dakako, pri tom susretu s Kristom nezaobilazan je i susret s njegovom Majkom Marijom. I apostoli su bili – „svi jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom, i braćom njegovom.“ (Dj 1,14). Marija nas doista okuplja da bismo s njome, kao i apostoli, primili Duha Svetoga, Duha njezina Sina Isusa. Ona nas posebno okuplja na molitvu. Stoga bi bilo potrebno da se mladi okupljaju ne samo na razmišljanja i rasprave o temama u predloženim katehezama, nego i da se okupljaju na zajedničku molitvu. Pri tome bi posebnu ulogu trebale imati naše obitelji, u kojima neka se obnovi obiteljska molitva, barem kratko, barem povremeno, a također i naše zajednice, udruge i pokreti – posebno molitvene zajednice koje neka najveću pozornost poklone mladima i njihovim potrebama.“ kazao je biskup Košić. AS

Foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest