15. kol 2011.

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo 15. kolovoza mons. Vlado Košić, sisački biskup predslavio je misno slavlje u Gospinom svetištu u Gori pokraj Petrinje uz koncelebraciju svećenika Sisačke biskupije te brojne hodočasnike.

Obraćajući se okupljenim hodočasnicima biskup Košić je izrazio radost vjere koja nas uči kako je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom na nebo uznesena, te je progovorio o brigama i nadama oko izgradnje crkve Blaćene Djevice Marije ovdje u Gori, ali i o odnosu Europske unije i Hrvatske, budući da je Marija – kako ju danas opisuje Knjiga Otkrivenja – „žena… koja na glavi ima vijenac od dvanaest zvijezda“.

cijela homilija

Prvo, istina da je jedna od nas, žena Blažena Djevica Marija, poput našega Gospodina – njezina po tijelu sina – dušom i tijelom uznesena na nebo govori nam o radosnoj budućnosti i perspektivi za svakoga od nas, članova Kristove Crkve. Kao što pjeva Zborna molitva današnje svetkovine, i mi „težimo za onim gore da budemo sudionici njezine slave“.

Da bi bilo novih naraštaja i pokoljenja, potrebne su zdrave obitelji – duhovno i fizički zdrave, kazao je biskup Košić te pozdravio sve hodočasnike koji u ovo marijansko svetište hodočastili kao obitelj zajedno, osobito s malom djecom, ne nastavio: „Neka nam i dalje govore poruke Svetog Oca koje nam je uputio kao narodu i pojedincima, a osobito u svezi s našim obiteljima. Nema obitelji bez poštivanja zajedničkog života, i to na temelju vrijednosti, koje su vidljive u liku i životu Presvete Bogorodice koja nam danas govori također o vrijednosti zajedničkog života, osobito u obitelji, gdje treba vladati ljubav i sloga, prihvaćanje djece, odgoj mladih naraštaja u duhu vjere, nade i ljubavi.“

Upravo ovdje, draga braćo i sestre, u Gori govori nam povijest o dugom trajanju kršćanske pobožnosti koja neprestano okuplja naš narod. Ovo je mjesto gdje kršćani slave Presvetu Bogorodicu barem 800 godina. Prvi put se mjesto spominje prije točno 810 godina – tj. 1201. Želio bih izraziti tugu što su radovi na podizanju crkve Uznesenja BDM ovdje u Gori, koji su prošle godine tako lijepo započeli s podizanjem zidova crkve, ove godine stali. Neobično sam se radovao i često dolazio na gradilište prošle godine, a kada sam u veljači ove godine primio izvještaj o oštećenjima na jednoj vrsti kamena koji je ugrađen u crkvu, sve sam činio da se problem riješi i nastavi gradnja. Međutim, do danas nije se riješio problem, premda je održano veoma mnogo sastanaka stručnjaka različitih struka, poduzeto više putovanja i razgovora s odgovornim ljudima, tražilo stručne ekspertize i načinilo se brojne druge nevidljive a tako potrebne stvari da se gradnja pomakne s mrtve točke, kazao je biskup Košić te istaknuo kako je želio upravo na današnju svetkovinu ove 2011. godine proglasiti Goru biskupijskim marijanskim svetištem, no to sada ne može učiniti. Da bi to učinio bilo bi potrebno izgraditi crkvu ili barem nazirati dovršetak gradnje. No, ipak biskup Košić poziva na molitvu za: „ministre – kulture i regionalnog razvoja, zatim osobito za projektante, također za zaštitare kulturne baštine, pa potom sve druge stručnjake koji traže rješenje te na kraju i za graditelje da se što prije pronađe izlaz iz ovog neugodnog prekida te se nastavi gradnja naše crkve i što prije ona bude stavljena pod krov. Pozivam vas također, draga braćo i sestre, da se molite da se stvore pretpostavke da možemo – ako Bog da – sljedeće godine svečano proglasiti ovu crkvu biskupijskim marijanskim svetištem. Možda je ovo vrijeme, ova buduća godina dana, upravo i potrebna da se pripremimo i sve učinimo da se ova želja, koja je i moja i mnogih ne samo Gorana, nego i vjernika naše Biskupije, može i provesti. Posebno pozivam mlade naše Biskupije da se uključe kako bi se sve pripremilo i učinilo da Gora postane ne samo zemljopisno središte nego još više duhovno središte naše Biskupije. Molim vas, posebno uključite u svoje molitve preporuku Gospi da se po njezinu zagovoru, izgradi ovo crkveno zdanje koje svi želimo i trebamo.“ kazao je biskup Košić.

Pin It on Pinterest